Beter kwartaal voor DSM

DSM volgt naar verwachting de andere farmaceutische bedrijven met verbeterde resultaten in het tweede kwartaal.

Akzo Nobel presenteerde vorige week een winststijging van 30 procent over het eerste kwartaal van 2000. Zal DSM deze week soortgelijke cijfers presenteren? Vorig jaar zakte het nettoresultaat van het chemie- en farmacieconcern met enkele procenten. Dat was met name te wijten aan de slechte resultaten in het begin van 1999, veroorzaakt door de cycliciteit waaraan de chemische industrie onderhevig is. Daarnaast zorgde de overproductie op de markt van de penicillines en de toenemende concurrentie uit India en China voor tegenvallende winsten. DSM heeft zich op deze markt begeven, sinds de overname van Gist-brocades in 1998.

Door het snelle herstel van de economie, onder andere in delen van Azië, stegen de winstcijfers in de laatste helft van het afgelopen jaar. Die trend heeft zich de afgelopen maanden doorgezet, gezien de goede kwartaalcijfers die chemiebedrijven de afgelopen week presenteerden. DuPont meldde een kwartaalwinst van 21%, Akzo Nobel van 30% en ICI zat daar nog ver boven. Goede resultaten werden behaald in de hoek van de `verven en lakken'. Ook de farma-divisies presteren goed. Voor het gehele jaar verwachten de concerns een stijging van de nettowinst met minimaal 10 procent. Voor DSM voorspellen analisten een herstel van de winst ten opzichte van het eerste kwartaal in 1999.