`Barbie Dream House, nooit gebruikt!'

Kinderen verkopen op vrijmarkten hun afgedankte speelgoed. Soms is dat zo goed als nieuw.

Petra (11) friemelt aan haar diadeempje. Op de vrijmarkt in het Tilburgse Leypark zijn de kinderen verkleed als prinsjes en prinsesjes. Ze verkopen kleding, puzzels, elpees en speelgoed. De spulletjes zijn van zolder gehaald of lagen al jaren ongebruikt in de kast. Maar er zijn ook gloednieuwe koopjes te vinden.

Petra's kraampje wordt bijna volledig bezet door een Barbie Dream House. ,,Mijn ouders dachten dat ik dit met Sinterklaas wel graag zou willen hebben'', vertelt ze. ,,Mooi niet dus. Na de zomer ga ik naar de grote school, dan kan ik niet meer met Barbies spelen.'' Petra wil liever inline-skates. ,,Barbie Dream House! Nog nooit gebruikt, voor maar vijftig gulden!

In het Bredase Park Valkenberg zit Stijn (12) er mismoedig bij. De regen is een domper, maar hij heeft ook nog niets verkocht. Stijn heeft dan ook maar één artikel in de verkoop: een drumstel. Een jaar geleden kreeg hij het van zijn vader. Nu wil hij liever een keyboard. ,,Pa vindt het niet erg dat ik het drumstel wil verkopen, want de herrie was hem wel tegengevallen. Maar een keyboard moet ik dan wel zelf betalen.'' Het drumstel moet tweehonderd gulden opleveren, voor de koopjesjagers veel te duur.

Jan-Willem (11) en Mohamed (12) handelen in Pokémonkaarten. ,,Niet van echt te onderscheiden, maar wel goedkoper'', zegt Jan-Willem. ,,Mijn neef is heel handig met de scanner'', legt hij uit. De kinderen staan er voor in de rij. ,,Raichu, Eletrabuzz en Psyduck? Kost maar vier gulden, gratis thuisbezorgd.''

In de schaduw van het Rotterdamse Hiltonhotel verkopen Roland (13) en Siebe (12) afgedankte stripboeken, spelletjes en waterpistolen.

Siebes oudere broer Peter heeft de afgelopen nacht de kraam bewaakt. Als beloning mag Peter vanavond naar de disco, Roland en Siebe plukken er overdag de vruchten van.

Rolands moeder brengt de boterhammen langs. Als ze weer is vertrokken, komen plots twee Star Wars poppen uit Rolands rugzak en belanden prominent op tafel. Darth Vader en Jar Jar Binks, gekregen op hun verjaardagen in augustus en oktober, maar ze zijn er nu op uitgekeken. Pokémon is nu `in', maar die kaarten zijn erg duur, dus moet er geld verdiend worden. ,,Onze ouders mogen dit niet weten'', fluistert Roland.

Even verderop verkoopt Lineke (10) speldjes van Doe Maar. Die waren nog van haar moeder geweest. Zesentwintig heeft ze er al verkocht. Toch mooi vijfendertig gulden mee verdiend, glundert ze. Lineke biedt ook een bordspel aan, met kerst gekregen. ,,Het {euro}uro-zakgeldspel, kun je sparen en zo. Echt wel duf. Ik koop liever zelf wat anders, een poeziealbum ofzo.''

Een glunderend jochie rent voorbij, Darth Vader stevig tegen zich aandrukkend. Op de achtergrond geven Roland en Siebe elkaar een high five. ,,Yes!''

    • René Scholten