Amerika

,,Ik wilde met Wool een Amerikaanse plaat maken. Dat was iets nieuws want met de Nits hebben we altijd nadrukkelijk gezegd `Wij zijn een Europese band met Europese invloeden'. Maar rond de tijd van de opnames luister je naar bepaalde platen heel vaak, en die waren dit keer vooral van Amerikaanse grootheden. Van Frank Sinatra tot Steely Dan en Otis Redding. Ik hou erg van hun geluid en de Amerikaanse manier van spelen. Maar ik beheers het zo slecht. Wij zijn nooit echt een soulband geweest, of een rock `n'rollband. Je hebt van die muzikanten die goed kunnen doortimmeren. Dat is ons nooit gelukt, al onze nummers hebben een zekere traagheid. En dat is zeker niet Amerikaans.''

Henk Hofstede (1951), zanger van de Nits, bracht onlangs met zijn groep een nieuwe cd uit, Wool. Voor het eerst werd er opgenomen met bassiste Arwen Linnemann en pianiste Laetitia van Krieken, die de groep hebben aangevuld na het vertrek van groepsleden Robert-Jan Stips en Joke Geraets. Voor het eerst ook werden er achtergrondkoortjes gezongen door Leona Philippo, een zwarte zangeres met een gospel-achtige soulstem. De Nits staan bekend om hun afgewogen instrumentaties en Hollandse nuchterheid, die vooral doorklinkt in Hofstedes stem. Met Wool zijn de Nits er mede door Philippo's vervoering exotischer op geworden.

,,Vroeger wilde ik slechts Europese invloeden in onze muziek toelaten. Nu heb ik bewust naar Het Westen gekeken, vandaar die gospelstemmen. Toen ik nieuwe nummers begon te schrijven heb ik mijn oude akkoordenschema afgeschaft. Ik had altijd de neiging om automatisch een A-mineur te pakken en daarna een G. Dan had je een liedje. Nu wilde ik per se de halve noten gebruiken, de zwarte toetsen op de piano. Dat had ik van Steely Dan, bij wie arrangementen uitsluitend met de zwarte toetsen gespeeld lijken te zijn.''

,,Ik wilde voor Wool een luxer geluid. Ik stelde me voor dat we aan het opnemen waren in New York, in een oude eerbiedwaardige studio waar bijvoorbeeld Steely Dan en Paul Simon nog hebben gewerkt. Maar ook het geluid van Muscle Shoals, de studio waar Otis Redding werd opgenomen, was een oriëntatiepunt.

,,We gaan binnenkort weer op tournee door Finland, Estland, Griekenland, en in september door Japan. Voor concerten verwacht ik met de Nits weinig van Amerika. Amerika is de wildernis voor bands. Je moet helemaal onderaan willen kruipen en er alles voor over hebben. En vooral niet aan heimwee lijden. Wij concentreren ons op Europa en alles wat oostwaarts ligt. Het is het mooiste om ergens te spelen waar ze je helemaal niet kennen, zoals in Tallin een paar jaar geleden. Dat er een paar honderd man staat die zich aan het eind van het concert gewonnen geeft. Soms is het juist weer een hele verrassing dat mensen je wèl blijken te kennen. Zoals bij ons eerste bezoek aan Japan. Ik liep een platenzaak in Tokyo binnen, de Japanse verkoper kwam naar me toe gelopen en zei enthousiast: `Hé, Henk!'

Wool van de Nits is uitgebracht door PIAS. De Nits treden op: 11/5 Effenaar, Eindhoven; 12/5 Burgerweeshuis, Deventer; 13/5 LVC, Leiden; 14/5 Bibelot, Dordrecht; en in andere plaatsen.

    • Hester Carvalho