Ajax lijdt weer pijnlijk verlies

Het eens onaantastbare Ajax schrikt niet meer van een nederlaag. Het overkwam de zwalkende club dit seizoen in de competitie reeds acht keer. Maar als de tegenstander zelfs na een 3-0 overwinning niet tevreden is wordt het wel heel pijnlijk. Zo ontdekte trainer Koeman van Vitesse gistermiddag tal van onvolkomenheden in het spel van zijn ploeg en strooide hij daarmee ongewild zout in de wonden van Ajax.

Hoewel Vitesse plotseling weer kans maakt op de derde plaats die recht geeft op de voorronde van de Champions League, leverde Koeman forse kritiek op zijn spelers. Wellicht paste het in zijn streven om geld los te krijgen voor versterkingen, maar het zei ook veel over het huidige niveau van Ajax. Koeman vond Ajax in de beginfase de betere ploeg en hij constateerde dan ook tot zijn verrassing dat Vitesse al na een half uur een 2-0 voorsprong had genomen. In defensief en opbouwend opzicht ging er volgens hem echter nog te vaak iets mis. Wisgerhof werd daarvan het slachtoffer, hij mocht in de rust gaan douchen. Kreek gaf volgens Koeman als centrale verdediger ondanks herhaalde waarschuwingen te veel ruimte weg en linkerspits Sikora smeet ,,dom'' met zijn krachten door soms op een bal te jagen die toch al te ver weg was.

Koeman kon het nog enigszins accepteren omdat het in deze fase van de competitie puur om het resultaat gaat. ,,Maar we tonen nog steeds geen regelmaat'', mopperde hij verder. ,,Het was de bedoeling om in deze wedstrijd het initiatief te nemen en te houden. We gaven dat in de tweede helft toch weer uit handen.'' Hij rekent erop dat aan het eind van het seizoen geld vrijkomt om versterkingen aan te trekken. Ondanks de schuldenlast van tientallen miljoenen guldens die Vitesse met zich meetorst. Op zoek naar nieuwe spelers zoekt hij zelfs in Korea en Japan. ,,Ik wil een elftal kunnen neerzetten dat beter gaat voetballen. Daarvoor heb ik spelers nodig die kwalitatief meer te bieden hebben. Van Hooijdonk? We hebben een telefoontje gehad van PSV dat er belangstelling voor hem bestond. Als die club een x-bedrag neerlegt valt erover te praten. Maar ik heb niets meer gehoord. Ik ga er dus vanuit dat Pierre bij ons blijft.''

Als Koeman zich al zorgen maakt over de kwaliteit van zijn spelersgroep, wat moet Ajax dan niet doen om er weer bovenop te komen? Aan de vrije val lijkt geen einde te komen. De ploeg reeg in het Gelredome de ene blunder aan de ander. Bij de eerste treffer van Vitesse kon Van Hooijdonk voor Chivu inschieten nadat Verlaat toestond dat Zongo voorzette. Het tweede doelpunt kwam door een fout van keeper Grim die ver voor zijn doel een bal te zacht weg stompte. Van den Brom lobde de bal daarna over hem heen. Het derde doelpunt kon zo in het programma Bloopers. Witschge verloor een kopduel, waarna Verlaat voor zijn doel bijna zijn rug brak met een omhaal. Hij raakte de bal niet, waardoor Van Hooijdonk nog tijd had om zijn shirtje recht te trekken voordat hij de bal in het net schoot.

Ajax-coach Westerhof zei deze nederlagen nog steeds als een incident te beschouwen. Al voegde hij eraan toe dat het wel ,,veelvoorkomende incidenten zijn''. Hij gaat ervan uit dat zijn elftal zondag tegen MVV en een week later in Utrecht deze klap weer heeft verwerkt. Wat moet de interim-trainer-tegen-wil-en-dank anders zeggen? De houterige defensie, de geringe dominantie van de middenvelders en de niet scorende centrumspitsen waren dit seizoen toch structurele gebreken. Vandaar dat Ajax deelname aan de Champions League niet verdient. De nieuwe trainer Adriaanse had gisteren kunnen constateren dat hij schoon schip moet maken. Alleen Gr⊘nkjaer, Knopper, Chivu, Laudrup, Arveladze en eventueel Yakubu zijn voor de nabije toekomst bruikbare krachten.

Winter blijkt ondanks een schat aan ervaring de kar niet te kunnen trekken. Bij gebrek aan beter speelde Winter gisteren rechtsback. Hij is de enige Nederlandse international van Ajax, maar door de malaise kan zijn deelname aan het EK in gevaar komen. Winter maakt zich geen zorgen. Hij rekent erop dat bondscoach Rijkaard niet een groep van 22 samenstelt op basis van één of twee wedstrijden. Er moeten volgens hem drie spelers afvallen en daar zit hij niet bij. ,,Ik heb in het verleden genoeg laten zien'', aldus Winter hoopvol.

    • Erik Oudshoorn