Agent gewond bij rellen in Kollum

Een 53-jarige politieman is zaterdag in Kollum tijdens ongeregeldheden op straat neergeslagen door een 44-jarige Kollumer. De man is aangehouden en zit nog vast op verdenking van mishandeling. De agent liep een blauw oog op en moest zich onder doktersbehandeling stellen.

Op de Voorstraat in het dorp braken omstreeks zes uur 's middags diverse vechtpartijen uit. De horecagelegenheden sloten op dat tijdstip hun deuren voor tweeënhalf uur op last van burgemeester P. Visser van Kollumerland. Hij was bang voor ongeregeldheden, omdat na afloop van de viering van Koninginnedag een jaar geleden, de 16-jarige Marianne Vaatstra uit Zwaagwesteinde werd verkracht en vermoord na een avondje stappen in Kollum. Veel jongeren voelden zich na haar dood machteloos, omdat justitie niet direct het asielzoekerscentrum in Kollum bij het onderzoek naar de moord betrokken had.

Volgens een politiewoordvoerder kwam rond zes uur een groep van zo'n honderd mensen, van wie de meesten onder invloed, op straat terecht. De politie, die met vijftien mensen ter plekke was, probeerde de vechtersbazen uit elkaar te houden. Dit werkte averechts; de groep keerde zich massaal tegen de agenten. De politie hanteerde de wapenstok en zette een politiehond in om de belagers weg te krijgen. Over en weer werden rake klappen uitgedeeld. Een 20-jarige inwoner van Drachten werd gearresteerd omdat hij de Hitlergroet bracht. Een 21-jarige man uit Buitenpost omdat hij weigerde weg te gaan. De laatste twee zijn inmiddels weer op vrije voeten.