`Zorreguieta wist van plan voor junta'

Jorge Zorreguieta, de vader van de Argentijnse vriendin van prins Willem-Alexander, wist al ruim voor de staatsgreep van 1976 dat een actieplan werd gemaakt voor de economische politiek van een militaire junta. Hij heeft mogelijk ook zelf meegewerkt aan het opstellen van een nieuw economisch model voor Argentinië onder militair gezag. Dit stellen verschillende bronnen bij mensenrechtengroeperingen, en onderzoekers in Argentinië.

Zij baseren hun conclusie op de functie die Zorreguieta bekleedde voordat hij in april 1976 als onderstaatssecretaris van Landbouw toetrad tot de regering van generaal Jorge Videla.

Zorreguieta was toen bestuurslid en uitvoerend secretaris van de Sociedad Rural, de destijds machtige Argentijnse vereniging van grootgrondbezitters en één van de organisaties die volgens de geraadpleegde bronnen `bewust aanstuurde' op een staatsgreep.

De geestesvader van het plan was José A. Martínez de Hoz, die in de regering van Videla `superminister' van Economische Zaken werd. Martínez de Hoz koos Zorreguieta in april '76 ,,wegens zijn kwaliteiten'' persoonlijk uit voor de functie op Landbouw, vertelde hij in een gesprek met deze krant.

Het departement van Landbouw ressorteerde onder Economische Zaken. ,,Zorreguieta was een zeer effectieve medewerker'', aldus Martínez de Hoz.

De oud-minister stelt overigens het vóór de staatsgreep met ,,particuliere groeperingen'' alleen over ,,losse plannen'' te hebben gehad. Met Zorreguieta heeft hij daar naar eigen zeggen niet over gesproken. Maar volgens diverse bronnen moet Zorreguieta op de hoogte zijn geweest van de voorgenomen radicale ingrepen in de Argentijnse samenleving en economie.

OORLOGSTIJD: pagina 31,

Zaterdags Bijvoegsel

    • Reinoud Roscam Abbing