Winst Sony daalt fors, Playstation winstmaker

De netto winst van electronicaconcern Sony is het afgelopen jaar met 31,9 procent gedaald tot 122 miljard yen (1,25 miljard euro), vooral als gevolg van de duurdere yen. Dit heeft het bedrijf gisteren bekend gemaakt.

Belangrijkste winstmaker voor het bedrijf blijft net als een jaar eerder de Playstation spelcomputer. Met een aandeel van slechts 9 procent in de omzet brengt de spelcomputer ruim een kwart van de winst in het laatje. De verkoop van de spelcomputer is licht achteruit gegaan wegens verzadiging van de markt en omdat klanten hebben gewacht op de komst van de nieuwe versie die afgelopen maand net rond sluiting van de boeken in de verkoop ging. Het Japanse boekjaar loopt van april tot en met maart.

Bij ander wisselkoersen ,,zouden de resultaten een stuk beter zijn geweest'', zei financiële man Morimoto over de duurder geworden yen die veel internationaal opererende Japanse bedrijven langdurige pijn geeft. In vrijwel alle regio's ging de omzet van Sony omhoog maar het hoofdkantoor kreeg er minder yens voor terug dan een jaar eerder. Twee jaar geleden kreeg Sony nog 142 yen voor elke omgezette euro, het afgelopen jaar nog slechts 114 yen.