Wedden dat uw kind het goed doet

Sinds kort is het mogelijk om op je eigen kind te wedden. De Ierse zakenman Peter O'Mahoney heeft onlangs een website (www.superstarprize.com) geopend waarop geld kan worden ingezet op toekomstige prestaties van zoon of dochter.

O'Mahoney kwam op het idee toen hij probeerde twintig Ierse pond in te zetten op de weddenschap dat zijn twee maanden oude neefje ooit een Formule I race zou winnen. Hij probeerde het bij vijf verschillende bookmakers, maar die wilden er niets van weten. Het was bedoeld als een ludiek cadeau voor de doop van zijn neefje, maar het is uitgegroeid tot een professionele site.

O'Mahoney erkent dat de kansen voor de bieders niet groot zijn. Maar daar staat tegenover dat de uitbetaling, 100.000 dollar, fors is. De Britse verzekeringsmaatschappij Royal & Sun Alliance staat garant voor de betaling.

Het kind waarop geboden wordt moet jonger zijn dan tien jaar en de inzet is tien Ierse pond (ongeveer 28 gulden). O'Mahoney wil niet zeggen hoeveel mensen tot nu toe een bod hebben gedaan. Hij wil alleen kwijt dat het in 80 procent van de gevallen gaat om jongens, en meestal om sportprestaties. Meisjes worden eerder genomineerd voor beroemde actrice.

O'Mahoney ontkent dat de weddenschap de kinderen onder druk zal zetten om te presteren, ook al vindt hij een beetje ambitie niet ongezond. Bovendien is het de vraag of die druk zal ontstaan door de weddenschap. Want de zwakte van het idee is natuurlijk dat voor een toptennisser of een Oscar-winnaar die 100.000 dollar straks niet meer is dan een zakcentje.