Wars van de grijze pakken

April was een roerige maand voor het commerciële radiostation Radio 538 met de aankoop van dj's Edwin Evers en Jeroen van Inkel en een mogelijke rechtszaak tegen de `Staat der Nederlanden'. In gesprek met 538-directeur Erik de Zwart: ,,Gijs Staverman zou ik ook nog wel leuk vinden.''

De eerste cijfers zijn binnen. Mediabureau Mindshare heeft berekend dat Edwin Evers op termijn 24 procent van zijn oude Radio 3-luisteraars meeneemt naar Radio 538. Tevreden?

,,Ach, die cijfers zeggen nog niks. Hij is pas twee weekjes bezig. Bij radio gaan veranderingen heel langzaam. Echt weten doen we het pas over een maandje of drie, vier. Dan kun je zien of er een trend is. Tot die tijd laten we het maar even betijen. Maar het ziet er veelbelovend uit.''

Op andere vlakken gaat het minder goed met Radio 538. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat is voornemens volgend jaar de FM-frequenties van de commerciële radiostations te veilen.

,,We zijn een rechtszaak aan het voorbereiden, samen met de andere commerciële stations. We hebben acht jaar lang heel veel geld geïnvesteerd om onze frequenties bij het publiek bekend te maken. Dan kan het niet zo zijn dat straks een andere partij die een gulden meer biedt, daarvan profiteert.''

Maar niemand heeft u toch om die investering gevraagd?

,,De commerciële radiostations hebben de markt grootgemaakt. Tien jaar geleden ging er 50 miljoen gulden aan reclamegeld in om, inmiddels is dat 340 miljoen gulden: 160 voor de commerciële stations, 180 voor de publieke omroep. Dan zeg ik: is het de taak van de Staat der Nederlanden om een bedrijfstak om zeep te helpen of om die te stimuleren?''

Bent u per definitie tegen een veiling?

,,Waar het op neerkomt, is dat ik straks mijn eigen bedrijf moet gaan terugkopen. Dat is natuurlijk al vreemd. Maar daarbij komt ook nog eens, dat de publieke omroep de frequenties gratis krijgt. Dat is raar, want Radio 3 doet vrijwel precies hetzelfde als wij; leeft ook van reclame-inkomsten en sponsoring, net als wij; draait vrijwel precies dezelfde muziek. En dan moeten wij gaan betalen? Dat is oneerlijk.''

Maar Radio 538 heeft toch ook van Radio 3 geprofiteerd? Edwin Evers heeft zich kunnen ontwikkelen bij de publieke omroep. Toen hij succesvol werd, kon u hem overnemen.

,,Even voor de duidelijkheid: Edwin Evers is groot geworden bij Veronica, níet bij Radio 3. Maar dat geldt voor meer Radio 3-jocks: Corné Klein, komt bij mij vandaan evenals Ruud de Wild; en Wim Rigter komt van Power FM. De enige ontdekking van de publieke omroep is Henk Westbroek! En nou hoor ik onlangs tot mijn stomme verbazing dat de KRO ter vervanging van Edwin Evers een andere 538-diskjockey aan het benaderen is. Dus zo vernieuwend is Radio 3 nu ook weer niet.''

Er wordt gefluisterd dat u voor de transfer van Edwin Evers en Jeroen van Inkel een kleine twee miljoen gulden heeft betaald. Was die investering, gezien de uiterst onzekere toekomst van uw fm-frequentie, niet een enorme gok?

,,We konden twee dingen doen. Wachten tot de overheid ons naar de slachtbank brengt, of doorgaan met het runnen van een bedrijf. Dan kies ik voor dat laatste.''

In de acht jaar dat Radio 538 bestaat, zijn vrijwel alle diskjockeys van Veronica in dienst gekomen – Lex Harding, Jeroen van Inkel, Wessel van Diepen, Michael Pilarczyk, Will Luikinga, Edwin Evers, Erik de Zwart. Kan er nog meer bij?

,,Gijs Staverman zou ik ook nog wel leuk vinden. Maar ik denk niet dat hij daarvoor toestemming krijgt van Veronica. Zeker niet zolang Veronica in de Holland Media Groep zit.''

Veronica maakt zich volgend jaar los van de HMG. Maar de programma's, de FM-frequentie en de sterren moet ze achterlaten. Enig idee wat Veronica-voorzitter Joop van der Reijden van plan is?

,,Ik vraag me al jaren af waar Joop van der Reijden mee bezig is. Maar ik heb geen idee wat hij wil. Ik denk dat hij door wil met Veronica Digitaal.''

Wat zijn de kansen van Veronica Digitaal zonder televisie en radio als ondersteunende media?

,,Straks krijg je natuurlijk extra distributiemogelijkheden via internet en supersnelle verbindingen met ADSL. Daar liggen zeker kansen voor Veronica. Ik denk dat Adam Curry en ex-Veronica directeur Unico Glorie daar wel een rol bij zullen spelen. Maar dat is nu allemaal nog veel te vroeg. Ik denk dat ze hun tijd veel te ver vooruit zijn.''

In 1973 ging u als zestienjarige puber de straat op om te protesteren toen Radio Veronica uit de lucht gehaald werd. Gaat het u persoonlijk aan het hart dat er van dát Veronica niets meer over is?

,,Ik heb al lang geleden afscheid genomen van Veronica. Op het moment dat de pioniers eruit gingen in 1992 en de grijze pakken binnenkwamen, was het voor mij gebeurd. Ik heb daar niets meer mee. Hier ligt nu mijn hart. Hier zit nu mijn club.''

Maar is dit nu juist niet de tijd om dat oude Veronica te laten herleven? Een samenwerking met TMF op tv, met 538 op de radio en Veronica Digitaal op internet zou een ijzersterke combinatie zijn.

,,Is het nog nodig, dát is de vraag. Ik heb hier bij 538 vijftig mensen in dienst. Dan kun je niet louter beslissingen nemen op emotionele gronden. Dan moet je het ook zakelijk bekijken.''

Maar juist zakelijk bezien is de naam Veronica wel wat waard.

,,Ja, dat is zeker zo.''

Maar toch hebben jullie het nooit over een samenwerking?

,,Ach, ja, onder een biertje zit je daar natuurlijk wel eens over te filosoferen.''

En uw aartsvijand Joop van der Reijden gaat daar binnenkort weg...

,,Laat ik het zo zeggen. Ik sta er niet afwijzend tegenover, maar momenteel vind ik het nog veel te vaag. Er moet eerst meer duidelijkheid komen bij Veronica.''

    • Japke-d. Bouma