Wahid onder vuur na ontslag twee ministers

De twee Indonesische ministers die deze week door president Wahid werden vervangen, nemen geen genoegen met diens aantijging dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan misbruik van hun ambt. De twee zouden zichzelf, hun familie of hun partij wederrechtelijk hebben bevoordeeld. Beide ex-ministers spreken van `laster' en gaven ieder afzonderlijk een persconferentie waar zij de aantijgingen van de president puntsgewijs weerlegden. Hun politieke achterban eist nu dat de zaak tot op de bodem wordt uitgezocht. Enkele parlementsleden zijn van mening dat, indien Wahids verwijten onbewijsbaar blijken, de onderscheiden partijen hun resterende ministers moeten terugtrekken uit het kabinet.

Wahid uitte zijn beschuldiging donderdag, tijdens besloten overleg met het parlement. De volksvertegenwoordiging had om dit overleg gevraagd, omdat ze Wahids motivering van de jongste ontslagen `ondoorzichtig' en `aanvechtbaar' vond. Maandagavond liet Wahid weten dat de minister van Industrie en Handel, Jusuf Kalla, en de bewindsman van Investeringen en Staatsbedrijven, Laksamana Sukardi, waren vervangen omdat zij ,,niet op een lijn zaten met de andere economische ministers'' en ,,economisch herstel een eensgezinde ministerploeg vereist''. Donderdag liet hij echter achter gesloten deuren weten dat de twee naar huis waren gestuurd omdat zij zich hadden bezondigd aan ,,handjeklap, corruptie en nepotisme''. Wahid vroeg de aanwezigen om zijn toelichting bij het ontslag niet wereldkundig te maken, omdat ,,het hier om personen gaat'', maar het vijf uur durende beraad was nog niet afgelopen of enkele parlementsleden gaven meteen tekst en uitleg aan de pers. De ontslagen ministers hebben een sterke achterban. Sukardi is lid van de nationalistische PDI-P van vice-president Megawati Soekarnoputri die beschikt over de grootste parlementsfractie. Kalla is lid van Golkar, het voormalige politieke vehikel van ex-president Soeharto, nu de op een na grootste partij. Golkarleider Akbar Tanjung is voorzitter van het parlement.

Na spoedberaad met het Golkarbestuur gaf Kalla donderdagavond een persconferentie. Wahid had hem er onder meer van beticht dat hij zijn jongere broer aan een importconcessie voor rijst had geholpen. Kalla bestreed deze en nog drie aanklachten en zei bereid te zijn zich voor de rechter te verantwoorden. Zijn partijvoorzitter, Akbar Tanjung wil een parlementair debat over de ontslagen.

Sukardi ging gisteren publiekelijk in op Wahids verwijten. Hij zou een partijgenoot op een hoge ambtelijke post hebben benoemd en de raden van bestuur van een aantal grote overheidsbedrijven op willekeurige wijze hebben vervangen. Sukardi, die bekend stond als een integer, bekwaam en slagvaardig bewindsman, verklaarde dat hij bij de betreffende benoemingen alleen was afgegaan op deskundigheid en ervaring en dat de procedures volledig doorzichtig waren geweest. Kalla en Sukardi zijn vervangen door onervaren vertrouwelingen van de president. Een partijgenoot van Sukardi verweet Wahid `neo-nepotisme'.

    • Dirk Vlasblom