Val Baan zet onverminderd door

Elke dag vraagt de aandeelhouder van Baan zich het weer af. Kan het nog lager? Het aandeel bereikte gisteren een dieptepunt op een koers van 3,30 euro, maar nog steeds adviseren de meeste analisten het aandeel te verkopen.

Ruim een week geleden kwam de voormalige beurslieveling met de melding dat op een omzet van 106 miljoen dollar een verlies van 75 miljoen dollar werd geleden. ,,We hadden het gevoel dat Baan het ergste achter de rug heeft, maar hoe zaten we ernaast'', stelt een gisteren verschenen analistenrapport van Friesland Bank Securities.

Het verlies over het eerste kwartaal viel weliswaar veel hoger uit dan verwacht, maar dat verklaart de daling in de afgelopen tien dagen – bijna dertig procent – maar ten dele. Handelaren op de Amsterdamse beurs spreken van geruchten dat Baan momenteel dagelijks zo'n 24 miljoen dollar verliest, hetgeen het bedrijf nooit lang zou volhouden.

,,Het lijkt erop dat beleggers het gevoel krijgen dat de situatie op die van Daf en Fokker gaat lijken'', verklaarde een beurshandelaar gisterochtend tegenover het persbureau Reuters. Toch ligt een faillissement niet voor de hand, hoewel niemand de financiële problemen van Baan zal onderschatten. De producten van Baan – de software waarvan de kwaliteit niet ter discussie staat – zijn van dusdanig belang voor de klanten dat een faillissement grote gevolgen zou hebben voor honderden bedrijven.

Positiever is het sentiment bij Ahold. Het detailhandelsconcern maakte gisteren bekend maandag de emissie van in totaal maar liefst 3 miljard euro te beginnen. Met het geld wil Ahold de leningen aflossen die nodig waren voor de acquisitie van het 50-procentsbelang in de Scandinavische branchegenoot en de recentelijk afgeronde overname van US Foodservice.

De uitgifte van nieuwe aandelen, nooit populair bij beleggers wegens de optredende winstverwatering, zorgde bij de eerste aankondiging voor een koersverlies van 2,5 procent. Toen gisteren de details bekend werden – driekwart aandelen, een kwart in aandelen om te zetten obligaties – won het Ahold-aandeel hetzelfde percentage terug. Dat Ahold driekwart van het emissiebedrag via aandelen denkt te kunnen ophalen getuigt van optimisme, zo redeneert de belegger mogelijkerwijs. In zijn rondgang onder grote investeerders heeft Ahold beleggers bereid gevonden zich te committeren voor meer dan 700 miljoen euro aan aandelenbeleggingen. Daarnaast heeft Ahold de begeleidende banken de mogelijkheid geboden voor een zogeheten `green shoe' optie, die de totale omvang van de emissie maximaal met 15 procent kan verhogen.

De renteverhoging met 0,25 procentpunt door de Europese Centrale Bank kon beleggers donderdag nauwelijks verrast hebben. De effectenbeurs leek dan ook nauwelijks te reageren. Dat werd anders toen de Amerikaanse groei- en arbeidskostencijfers bekendwerden. Gezien de toegenomen inflatiedreiging is volgens analisten een forse renteverhoging (half procentpunt) in Amerika slechts een kwestie van tijd.

Donderdag sloten de 25 meest actieve fondsen in Amsterdam gemiddeld 2,5 procent lager. Gisteren werd dit verlies weer grotendeels goedgemaakt, maar de financiële instellingen – van oudsher gevoelig voor rentedreiging – moesten gisteren zonder uitzondering inleveren. ING slaagde er het best in het verlies (0,3 procent) te beperken, maar Aegon (1,3 procent) en Fortis (2,1 procent) moesten meer inleveren.

ABN Amro sloot gisteren ruim een procent lager, maar in vergelijking met een week eerder bedraagt het verschil slechts één eurocent: de bank heeft een hectische week achter de rug nu zij zich in het openbaar heeft verdedigd voor haar rol bij de beursgang van internetbedrijf World Online. Volgens ABN Amro bevatte het prospectus geen fouten of omissies en zij zegt met vol vertrouwen de komende rechtszaken in te gaan. Van een reactie van de belegger was nauwelijks sprake. Ook aan de koers van World Online ging de commotie grotendeels voorbij. Het aandeel leverde tegenover vorige week 35 eurocent in op 14,80.

Voor enig spektakel zorgden de afgelopen twee dagen het automatiseringsbedrijf Landis en het telecombedrijf Detron. De tien dagen geleden aangekondigde overname door Landis lijkt niet door te gaan, nu Detron de koers van de Utrechtse koper te laag vindt. Omdat Landis met eigen aandelen wil betalen – waarvan de koers sinds de aankondiging van de overname zo'n 20 procent is gedaald – zagen aandeelhouders van Detron hun opbrengst afnemen. De overnamepremie van 37 procent liep daardoor terug naar bijna nul. Pikant is dat bestuursvoorzitter George Banken van Detron zelf bijna 50 procent van de aandelen in handen heeft.

In een persbericht verklaarde Landis overrompeld te zijn door de plotselinge beslissing van Detron. Een nieuw overnamegevecht lijkt te zijn geboren, want Landis wil de directie van Detron houden aan het eerder gesloten contract. De koers van Landis steeg na het (voorlopig) afketsen van de overname met 3,90 euro tot 43,40. Detron moest drie kwartjes terug tot 22,70. Nog een paar van zulke dagen en de overname kan gewoon doorgaan.