Trichet verhoord in CL-onderzoek

De president van de Franse centrale bank, Jean-Claude Trichet, wordt binnenkort verhoord in het justitiële onderzoek naar fraude bij de bank Crédit Lyonnais. Trichet maakte dat gisteren zelf bekend en liet weten onaangenaam verrast te zijn.

Het onderzoek heeft betrekking op de financiële gang van zaken bij Crédit Lyonnais in 1992 en de eerste helft van 1993. Trichet was toen de hoogste ambtenaar op het ministerie van Financiën en verantwoordelijk voor bankzaken. Crédit Lyonnais, toen een staatsbank, was door allerlei dubieuze transacties en leningen aan slecht renderende projecten in grote financiële problemen geraakt. De bank moest vervolgens met een enorm bedrag aan staatssteun – meer dan 40 miljard gulden – van een bankroet worden gered. Die miljarden zijn opgebracht door de Franse belastingbetaler. De noodhulp was zo groot dat de Europese Commissie toestemming moest geven. Die stemde in met de hulp op voorwaarde dat de bank een groot aantal activiteiten zou verkopen.

Trichet zei gisteren ,,diep verrast'' te zijn omdat het ministerie van Financiën in de betreffende periode juist de aanzet gaf tot grondig onderzoek dat leidde tot een koerswijziging bij Crédit Lyonnais. ,,Ik zal de onderzoekers laten zien dat de top van het ministerie van Financiën te goeder trouw was. We hebben zeven jaar geleden juist alles gedaan wat in onze macht lag om er voor te zorgen dat de bank zijn beleid ten goede zou wijzigen.''

Volgens de brief die Trichet gisteren kreeg van de onderzoeksrechter, zal hij worden gevraagd naar ,,het verstrekken van verkeerde informatie aan de financiële markten en het presenteren en publiceren van onnauwkeurige cijfers'', zo meldt het Amerikaanse persbureau AP op basis van anonieme bronnen.

De beleidsraad van de Franse centrale bank gaf gisteren meteen een verklaring uit waarin volledig vertrouwen in Trichet wordt uitgesproken.

Trichet kan negatieve publiciteit zeer slecht gebruiken. Hij staat op de nominatie om in 2002 de Nederlandse president Wim Duisenberg van de Europese Centrale Bank op te volgen. Frankrijk wilde in 1998 alleen akkoord gaan met een benoeming van Duisenberg als die halverwege zijn achtjarige termijn plaats zou maken voor Trichet.

Crédit Lyonnais is afgelopen jaar geprivatiseerd en inmiddels weer winstgevend.