Tribune

Voorzitter Samaranch van het IOC uitte deze week kritiek op de organisatie van de Olympische Spelen van 2004 in Athene. Zijn de Grieken in staat om de Spelen te organiseren?

Athene 2004?

Jacques Rogge, Belgisch IOC-lid: ,,Ik heb als oud-sporter en official veertien Olympische Spelen meegemaakt. Ik weet hoe lastig het is om zo'n evenement te organiseren. Het IOC heeft het Griekse organisatiecomité gevraagd wat sneller te werken. De Grieken moeten sneller beslissingen nemen, want de uitvoering van veel zaken duurt te lang. Griekenland is een bureaucratisch land. Toch ben ik positief. Ik weet zeker dat de Grieken hun zaakjes straks perfect voor elkaar hebben.''

Kostas Chaniotakis, Griekse doelman van Vitesse: ,,De kritiek van Samaranch is hard aangekomen in Griekenland. Het organisatiecomité had misschien een duwtje in de rug nodig. Nu verschijnen verhalen met dezelfde teneur in de buitenlandse pers: Zuid-Europeanen kunnen niet organiseren, Grieken zijn te laks. Allemaal clichés. Neem maar van mij aan dat de Spelen een groot succes worden. Wij zijn een trots volk en willen niet afgaan voor het oog van de wereld. Griekenland heeft genoeg kundige bestuurders en dat zullen we ook laten zien.''

Paul Frissen, hoogleraar bestuurskunde: ,,Wij respecteren de Grieken als bakermat van onze democratie. Dan moeten ze toch de Spelen kunnen organiseren? De media-aandacht die het Griekse organisatiecomité nu krijgt, is vervelend. Verantwoordelijkheden en bevoegdheden moeten laag worden ingeschaald in een organisatie. Dat houdt in dat je de meeste betrokkenen veel verantwoordelijkheid moet geven. Het mag niet zo zijn dat een kleine groep de beslissingen neemt. Van dat laatste organisatiemodel is in Griekenland sprake.''

Peter Blangé, oud-volleybalinternational en kandidaat atletencommisie IOC: ,,Hoe zuidelijker je komt in Europa, des te vaker laat de organisatie te wensen over. Ik heb veel wedstrijden gespeeld in Griekenland, maar toch is het daar nooit echt uit de hand gelopen. Uiteindelijk kwam alles goed. Het is logisch dat het IOC de Grieken tot spoed maant. De Spelen zijn het grootste toernooi ter wereld, dan moet de organisatie goed zijn. Maar Griekenland heeft niet voor niets de Spelen toegewezen gekregen: ze kunnen een perfect toernooi organiseren.''

Remco Boere, oud-voetballer van Iraklis: ,,Grieken zijn grootmeesters van de traagheid. Maar ze willen zich niet laten piepelen, want ze zijn een trots volk. Mijn trainer bij Iraklis vertelde voor een training vaak Griekse mythen. Hij deed dat uit liefde voor zijn land. Op basis daarvan denk ik dat het goed komt met de Spelen.''

Hein Verbruggen, IOC-lid en lid van de coördinatiecommissie Athene 2004: ,,Er is zeker sprake van een verontrustende achterstand. Dat verbaast me. De Griekse organisatiecommissie heeft een wazige structuur. Beslissingen worden zeer traag genomen. Neem de bouw van het olympisch dorp. Om dat dorp te realiseren zijn langdurige onteigeningsprocedures noodzakelijk. Daar is laat mee begonnen. Het organiseren van de Spelen is een tijdrovend proces. Ik heb vertrouwen in de Grieken, maar ze moeten niet nog meer tijd gaan verliezen. Anders hebben ze een probleem.''

    • Marcel Abrahams