Supporters Feyenoord moeten boetes betalen

De rechtbank in Breda heeft gisteren 38 supporters van Feyenoord, die in februari weigerden bevelen van de politie op te volgen, veroordeeld tot geldboetes tot vijfhonderd gulden.

De voetbalfans waren op 20 februari gearresteerd bij Willem II-Feyenoord in Tilburg. Zij negeerden het bevel zich te verwijderen toen de politie bezig was het plein bij het stadion van Willem II schoon te vegen. Bij deze uit de hand gelopen demonstratie tegen de zogenoemde combi-regeling arresteerde de politie 236 mensen.

De Bredase rechtbank heeft al enige tientallen van hen veroordeeld wegens belediging van de politie, het niet voldoen aan een bevel of openlijk geweld. Deze supporters kregen boetes van 350 tot duizend gulden. Vijftien mensen betaalden om verdere vervolging te voorkomen een schikking van 675 gulden.

Advocaat J. Spigt, die de meeste supporters verdedigde, heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan. Vrijwel alle veroordeelden komen uit Zuid-Holland en Noord-Brabant en hebben een blanco strafblad. De supporters voelen er, aldus Spigt niets voor om nu als voetbalvandaal door het leven te gaan. Er hangt hen een stadionverbod boven het hoofd en zij vrezen problemen bij hun maatschappelijke carrière.

Volgens Spigt was de demonstratie tegen de combi-regeling bij de gemeente Tilburg aangekondigd en niet verboden. De politie zou volgens de advocaat willekeurig hebben gehandeld.

Verder zou het niet terecht zijn dat alle demonstranten over één kam worden geschoren. Meer dan veertig supporters hadden volgens Spigt het verwijderingsbevel van de politie niet gehoord.