Russen in hinderlaag in Grozny

Diverse Russische soldaten zijn gisteren gedood toen hun eenheid in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny in een hinderlaag liep.

Dat hebben Russische militaire woordvoerders meegedeeld; hoeveel Russen zijn gesneuveld is niet bekendgemaakt. Het ging volgens de woordvoerders om een eenheid van de OMON, de speciale elite-soldaten van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken. De hinderlaag werd gelegd vlakbij het militaire vliegveld van Grozny.

Het nieuwe verlies van de Russen komt aan het eind van een zwarte week. Hoewel midden deze week werd gezegd dat zo goed als heel Tsjetsjenië onder controle van de Russen is en dat de militaire acties tegen de Tsjetsjeense rebellen zijn gestaakt, verloren de Russen zeker vijftig man aan doden. De Tsjetsjenen lieten weten donderdag veertien Russen te hebben gedood, maar dat verlies is in Moskou tegengesproken door de speciale Tsjetsjenië-woordvoerder van het Kremlin, Sergej Jastrzembski. OMON-leden gaven wel toen dat donderdagavond een aanval van de Tsjetsjenen heeft plaatsgevonden. ,,De rebellen schieten elke dag op de controleposten en de gebouwen van het Russische bestuur. Men moet deze stad met de grond gelijk maken. Er zou niemand binnen mogen komen. En de bevolking helpt de rebellen, ze voedt hen en ze biedt onderdak', zo zei een kwade OMON-soldaat tegen een verslaggever van het Franse persbureau AFP.

De Tsjetsjeense president, Aslan Maschadov, heeft in een vraaggesprek met een Russisch blad opnieuw aangedrongen op onderhandelingen om een eind aan de strijd te maken. ,,Er bestaat kennelijk de wens om geen contacten met Maschadov te onderhouden. Maar er is geen andere oplossing. Alleen de strijdende partijen kunnen de strijd beëindigen', aldus Maschadov.