Regering VS eist splitsing van Microsoft

De Amerikaanse regering gaat rechter Thomas Penfield Jackson vragen om het softwarebedrijf Microsoft in twee stukken te splitsen. De regering, een van de klagende partijen in de rechtszaak tegen Microsoft, vindt dat de beste manier om te voorkomen dat Microsoft misbruik maakt van zijn macht in de markt. Ook in de befaamde anti-kartelzaken tegen het telecomconcern AT&T en tegen oliemaatschappij Standard Oil zijn die bedrijven opgesplitst op last van de rechter.

Microsoft moet volgens de Amerikaanse regering worden verdeeld in een bedrijf dat het besturingssysteem Windows produceert en verkoopt en een bedrijf dat andere software-programma's schrijft zoals tekstverwerkers of rekenprogramma's. De twee delen mogen dan de eerste tien jaar niet fuseren. Bovendien zouden Bill Gates, door zijn belang in Microsoft de rijkste man ter aarde, en andere topmanagers slechts in één van de twee bedrijven aandelen mogen hebben.

Het voorstel van zeventien kantjes werd ingediend na sluiting van de beurshandel. Op de beurs heeft de koers van Microsoft de afgelopen dagen onder druk gestaan wegens geruchten over een mogelijke opsplitsing. Begin deze maand sprak rechter Jackson een voorlopig oordeel uit waarin hij Microsoft schuldig verklaarde aan het overtreden van anti-kartelwetgeving.

Microsoft noemt het voorstel van de regering `extreem' en zal het aanvechten. ,,In plaats van redelijk te zijn en de zaak proberen op te lossen, vraagt de regering om extreme maatregelen die consumenten raken en die vernieuwing tegenhouden'', luidt de reactie van Microsoft. Het bedrijf gaat ervan uit dat rechtszaken nog jaren kunnen voortduren.

Maar daar heeft het ministerie van Justitie al aan gedacht, zo blijkt uit de details van het voorstel. Tijdens het hoger beroep moeten tijdelijke maatregelen tegen Microsoft van kracht zijn, zo is de eis.

,,Dit is hetzelfde als tegen McDonald's zeggen dat ze voortaan alleen hamburgers mogen verkopen en geen friet meer en dat ze het recept van hun geheime saus vrij moeten geven'', zei een woordvoerder van Microsoft in een reactie op het voorstel. Volgens topman Gates zal de consument nadeel ondervinden van een eventuele opsplitsing omdat de afdelingen juist elkaar stimuleren bij het ontwikkelen van nieuwe producten.

Ook noemde Gates het een illusie dat die twee delen van Microsoft het net zo goed zouden doen als het ongedeelde bedrijf. ,,Niemand moet denken dat de aandeelhouderswaarde in stand blijft. Dit voorstel komt van iemand die geen verstand heeft van de software business.''

Rechter Jackson heeft, sinds begin april, zestig dagen de tijd om sancties te bepalen. De rechtszaak tegen Microsoft is aangespannen door het ministerie van Justitie en negentien Amerikaanse staten. Zij willen een einde maken aan het bijna-monopolie. De macht van Microsoft is zo sterk, dat het bedrijf bijvoorbeeld in korte tijd de populaire internetbladeraar Netscape Navigator van de markt heeft kunnen drukken met zijn eigen Internet Explorer. Bijna alle personal computers met een besturingssysteem van Microsoft.

Microsoft zal op 10 mei zijn antwoorden geven op de voorstellen van de overheid.