Rebellen dreigen met onthoofding

De moslimrebellen die afgelopen zondag 21 mensen op een Maleisisch eiland naar de Filippijnen ontvoerden hebben gedreigd hun slachtoffers te onthoofden als de Filippijnse regering geen nieuwe bemiddelaars inzet.

Minister van Defensie Orlando Mercado zei in een reactie de eis af te wijzen. Volgens de ontvoerder zou de regeringsbemiddelaar, Nur Misuari, zelf een voormalige moslimrebel, moeten worden vervangen door de ambassadeur van Libië en de ambassadeurs van de landen waaruit de ontvoerden afkomstig zijn. Als die voorwaarde niet wordt geaccepteerd ,,onthoofden we bepaalde vreemdelingen'' om de regering ,,een lesje te leren'', zo zei de woordvoerder van de rebellengroep Abu Sayyaf in een telefoontje naar een lokaal radiostation in Zamboanga, in het zuiden van de Filippijnen. ,,Bovendien, als de regering de militaire operaties [tegen de rebellen] niet staakt, zullen we haar confronteren met iets heel pijnlijks'', zo voegde de woordvoerder, die zich Abu Sabaya noemde, daaraan toe. Nur Misuari is onaanvaardbaar, zo zei de man, omdat hij probeert de moslims te verdelen.

De rebellen, die vechten voor een moslimstaat in het zuiden van de Filippijnen, overvielen afgelopen zondag een Maleisisch vakantie-eiland voor de kust van Borneo. Ze vertrokken met 21 gijzelaars: tien Maleisiërs, drie Duitsers, twee Fransen, twee Zuid-Afrikanen, twee Finnen, een Libanees en een Filippijnse.

Hetzelfde radiostation werd gisteren ook gebeld door een man die zei een van de Zuid-Afrikaanse gijzelaars te zijn. Als dat klopt, was het het eerste levensteken van de gijzelaars sinds de ontvoering. De man zei ,,uit naam van de gijzelaars'' een beroep te willen doen op de Verenigde Naties en de ICO (Islamitische Conferentie Organisatie) om de Filippijnse regering ertoe te brengen alle militaire operaties tegen de rebellen in Mindanao te staken. ,,Dat is in het belang van de gijzelaars'', aldus de man. Hij noemde de eilanden Jolo en Basilan als plaatsen waar het leger hoe dan ook geen operaties zou moeten uitvoeren. De zondag ontvoerde buitenlanders worden op Jolo vastgehouden. Op Basilan houdt dezelfde groep 27 Filippino's – voornamelijk kinderen – vast die op 20 maart werd ontvoerd.

De Filippijnse strijdkrachten meldden gisteren tachtig procent van het eiland Basilan te hebben veroverd, maar geen spoor te hebben gevonden van de 27 ontvoerden. Wel vond het leger de graven van twintig leden van de rebellengroep Abu Sayyaf.