Nasdaq hoger

De technologiefondsen deden het gisteren goed op de Amerikaanse effectenbeurzen terwijl een aantal `oude' waarden in koers daalden door vrees voor verhoging van de rente. ,,Het is maar naar welke muziek je luistert'', zei Mike Feeney van onderzoeksbureau Wall Street Strategies. ,,Het verhaal op de beurs is nu dat technologiebedrijven harder kunnen groeien dan de inflatie, waardoor ze minder gevoelig zouden zijn voor renteschommelingen dan de financiële concerns of cyclische fondsen. Daarom verschuiven beleggers hun geld van die sectoren naar de technologie.''

De vrees dat de Fed de rente meer zal verhogen dan eerder was verwacht, werd gevoed door de verrassend hoge stijging van de arbeidskosten in de Verenigde Staten. Daardoor verloor de Dow-Jonesindex met de dertig belangrijkste Amerikaanse fondsen gisteren ruim 122 punten, ofwel ruim 1 procent. Tot de verliezers behoorden financiële concerns als American Express, J.P. Morgan en Citigroup. Ook farmacieconcern Merck daalde na negatieve berichten over een nieuw medicijn van het bedrijf.

Tegenover de daling van de Dow stond een stijging van de Nasdaq, een schermenbeurs waar veel tech-fondsen genoteerd staan. De Nasdaq-index klom met 86 punten, ofwel 2,5 procent, tot een slot van 3.860 punten. Intel, de grootste producent van computerchips ter wereld, steeg met bijna 3 dollar tot ruim 128 dollar. Microsoft verloor 1 dollar en sloot op 68-13/16.