Moordcomplot tegen Miloševic: vijf jaar cel

Een militaire rechtbank in de Servische stad Niš heeft zes Serviërs, beschuldigd van een moordcomplot tegen president Slobodan Miloševic, tot gevangenisstraffen van anderhalf tot vijf jaar veroordeeld. Een beklaagde werd vrijgesproken.

De vonnissen zijn volgens waarnemers buitengewoon mild, gezien het feit dat de beklaagden schuldig werden bevonden aan samenzwering tegen de staat en terrorisme. Kosovo-Albanezen hebben op zulke aanklachten de afgelopen maanden straffen tot vijftien jaar gekregen. Uiteindelijk kwam de aanklacht van het moordcomplot tegen Miloševic niet in het vonnis van de rechtbank voor.

De vermeende leider van de groep, luitenant Boban Gajic, kreeg vijf jaar gevangenisstraf. Zijn groep noemde zichzelf het Servische Bevrijdingsleger OSA (OSA betekent Wesp in het Servisch). Tijdens het proces gaf Gajic toe dat hij met andere officieren en met zijn zes medebeklaagden heeft gesproken over een staatsgreep tegen Miloševic, maar hij ontkende een terroristische groep te hebben geleid. Hij deed zijn initiatief af als opschepperij en dronkemanspraat. In werkelijkheid, zo gaf hij aan, ging het het Servische Bevrijdingsleger om ,,de bescherming van Servisch grondgebied in Kosovo''. Twee andere beklaagden kregen eveneens vijf jaar gevangenisstraf, twee anderen kwamen er met drie jaar celstraf van af en een beklaagde werd veroordeeld tot anderhalf jaar gevangenisstraf. De laatste drie werden in afwachting van hun hoger beroep vrijgelaten. Eén beklaagde werd vrijgesproken.

Volgens de militaire aanklager hadden de verdachten plannen om Miloševic en de Joegoslavische stafchef, generaal Nebojša Pavlovic, te vermoorden. Dat lot zou ook een andere hoge militair en een hoge plaatselijke ambtenaar in de stad Niš te wachten staan. De groep had aangegeven voor de plannen ,,patriottische'' motieven te hebben. Het doel was het regime omver te werpen en de monarchie in ere te herstellen. Overigens vertelden de verdedigers van de veroordeelden dat zij nog lagere straffen hadden verwacht. Alle beklaagden zijn in hoger beroep gegaan.

De verdachten werden in december vorig jaar gearresteerd, kort nadat het Servische Bevrijdingsleger de verantwoordelijkheid opeiste voor de dood van vier aanhangers van de Servische oppositiepartij SPO (Servische Vernieuwingsbeweging, de partij van Vuk Draškovic), die omkwamen bij een mysterieus auto-ongeluk. Diverse leden van de groep van veroordeelden hebben vorig jaar met de Servische troepen in Kosovo gevochten tegen het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK.