Opinie

    • Youp van ’t Hek

Maxim@pampa.nl

Mijn laatste mailtje. Ik weet dat je vandaag in het huis van Alex naar de televisie zit te loeren en waarschijnlijk vraag je je af: `Gaat dit elk jaar zo?' Ja lieverd, dit gaat elk jaar zo en zal nog jaren zo gaan. Haringkaken, polkaprikken en bijenbeffen. Alex en zijn broertjes hebben een aantal jaren geleden al eens laten weten dat ze er vanaf willen, maar toen hebben Trix en oom Eef Brouwers de muitende prinsen snerpend teruggefloten. Claus is slimmer: die meldt zich gewoon ziek. Waarom nemen ze eigenlijk niet een paar Koninginnedagen tegelijk op? Je bouwt een leuk decor in bijvoorbeeld Aalsmeer, stort de studio vol met een gemiddeld Ron Brandstederpubliek en draaien maar. Na twee uurtjes moet de familie zich verkleden, wordt het decor van de Leidse Pieterskerk vervangen door de Martinitoren of de Zierikzeese Waterpoort en daar gaan we weer. Dat doen ze bij andere amusementsprogramma's ook. Showbizzcity lijkt me een prima plek. Staat toch bijna altijd leeg.

Ik vond Lex zijn verjaardag hartstikke leuk. Je vond het accent van Alex zijn vrienden zo raar. Maar dat is ook raar lieverd. Dat is het Leidse Corpsballentaaltje. En zeker na een paar biertjes (nooit pilsjes zeggen!!!) worden ze redelijk onverstaanbaar. Het is voor je inburgering wel belangrijk om te weten dat je aanstaande schoonmoeder en Alex geen gangbaar Nederlands spreken. Wij noemen dit gewoon bekakt. Zoek een leraar in Haarlem, daar spreken ze het het beste.

Ik zag tijdens het etentje dat heel veel namen je niks zeiden. Toon Hermans leg ik niet meer uit. Ik maak binnenkort een bijspijkerband voor je en die gaan we samen bekijken. Ik zet daar zijn leukste stukken op. De eerste band duurt minstens veertig uur.

We hadden het ook over dokter Van den Hoogenband. Dat is de clubarts van PSV en hij heeft de duurste particuliere patiënt van Nederland. Alex vond dat hij goed opkwam voor zijn patiënt, maar volgens mij moet hij gauw naar een bijscholingscursus. Het is zielig voor die aardige Ruud, maar wat zullen ze schateren in Manchester. Die Van den Hoogenband heeft ook doelman Waterreus nog eens laten doorspelen met een zware hersenschudding. De Nederlandse clubartsen staan internationaal toch al niet zo hoog aangeschreven. Kanu kan daar goed over meepraten.

Je vroeg wie lintjesweigeraar Campert is? Hij is de meest ontroerende schrijver van ons land. Je moet minimaal drie boeken van hem gelezen hebben en vergeet zijn poëzie niet. Zijn weigering was een lelijke domper voor Trix. Ze zit wat haar werk betreft toch al in een dipje, maar ze moet maar denken aan Jan Kalƒƒ, de grote baas van ABN Amro. Die heeft het pas echt zwaar. Zijn bankje sponsort niet alleen de zieltogende tobclub Ajax, het begeleidde ook de malversaties van Dirty Nina! Heb je hem gezien op zijn laatste persconferentie? Hij was aandoenlijk. De pers geloofde hem niet, de WOL-aandeelhouders geloofden hem zeker niet en hij geloofde zichzelf helemaal niet. Hij wist dat hij maar een beetje uit zijn nek zat te kletsen. En hij moest ook nog op zijn woorden letten, want namens de tegenpartij zaten de beste en duurste advocaten van Nederland mee te luisteren. Hoe lang kunnen ze die nog betalen? Het aandeeltje is namelijk nog maar amper tien euro waard en de euro is volgende week pakweg drie kwartjes. Er vallen vooral onder het gewone volk heel veel slachtoffers. Een van de wachters van je eigen Alex had ook zijn laatste Douwe Egbertspunten omgezet in El Niña en je zag wat er gebeurde toen hij de laatste koers hoorde: hij ging van zijn graat. Het leukste van Kalƒƒ was dat hij het had over mensen, die te vlug te veel geld wilden verdienen. Dat klonk zo onbedaarlijk komisch uit de mond van een bankman. Toon Hermans was nog niet overleden of zijn opvolger greep zijn kans!

Hoop dat je het redt zonder mij, maar je weet me te vinden. Denk goed na over je leven en je weet: het is eenmalig. Dus weet wat je doet! Zie je woensdag bij Falstaff, de mooiste kroeg van jouw nieuwe stad. Daarna gaan we onstuimig oesters eten bij Scheltema. Hou van je!

    • Youp van ’t Hek