Krakers Nijmegen gewaarschuwd met ontruiming

Burgemeester D'Hondt van Nijmegen heeft gisteren twee kraakpanden in het centrum van de stad laten ontruimen. Hij liet dat doen op grond van artikel 172 van de Gemeentewet, verstoring van de openbare orde. De ontruimingen zijn bedoeld als waarschuwing aan de krakers: die moeten weten dat er in Nijmegen niet meer zomaar kan worden gekraakt.

Het laatste jaar is in Nijmegen weer een flink aantal panden gekraakt, nadat het jarenlang rustig was aan het kraakfront. Burgemeester D'Hondt is van oordeel dat de kraakbeweging in zijn gemeente geen bestaansrecht meer heeft, ,,want'', zegt hij, ,,er is in Nijmegen intussen voldoende woonruimte voor iedereen''. Hij heeft geen begrip voor het argument van de krakers dat de beschikbare woonruimte op ongewenste locaties staat.

De burgemeester constateert dat de Nijmeegse kraakpanden een aanzuigende werking hebben op krakers elders uit het land. Met de ontruimingen zonder juridisch bevel wilde hij de krakers laten weten dat hij geen eigenrichting in de stad accepteert. Volgens D'Hondt is er tegenwoordig geen enkele reden meer om in andermans eigendom te kruipen en dat langdurig bezet te houden.

De ontruimingsacties verliepen gisteren rustig. In totaal trof de politie vijf krakers in de panden aan. Die zijn weggestuurd. De mobiele eenheid hoefde nauwelijks in actie te komen. Een woordvoerder van de gemeente zei dat er op korte termijn niet meer ontruimingen op grond van de Gemeentewet zijn te verwachten.