Koningin Beatrix relativeert haar politieke invloed

Koningin Beatrix heeft gisteravond in een interview voor de NOS-televisie haar vermeende ongecontroleerde politieke invloed gebagatelliseerd. Het vraaggesprek werd een maand geleden opgenomen, voordat D66-leider Thom de Graaf de discussie over de modernisering van de monarchie startte. De koningin weigerde volgens de NOS in te gaan op een verzoek om het interview na de ontstane discussie te actualiseren.

Gevraagd naar haar politieke invloed zei de koningin: ,,Als ik even mag refereren aan kabinetsformaties, omdat dat het punt is waar het meest over gesproken wordt, is het goed om duidelijk te maken dat dat begint bij verkiezingen. Als de kiezers zich uitgesproken hebben, dan liggen de nieuwe verhoudingen in de Tweede Kamer vast. (...) Ik heb gesprekken, maar mijn taak is het om een oplossing te vinden waarbij het grootste vertrouwen van de Kamer de basis is.''

Haar invloed op de politiek, zo vindt de koningin, ,,wordt gegeven vanuit de Kamer''.

De koningin gaf toe het wel eens moeilijk te hebben met het feit dat ze kritiek over zich heen moet laten komen zonder weerwoord te kunnen geven. Maar ,,kritische zelfanalyse'' vindt ze nuttig, ,,zeker als je wat langer in een bepaalde positie werkt.''

Beatrix zei weleens aan zichzelf te twijfelen. ,,Mensen die niet twijfelen, zijn niet serieus bezig.'' Zelf kijkt ze voor de invulling van haar functie ,,kritisch naar wat misschien bijgesteld moet worden in de zin van tijdsindeling en aandacht en werkdruk. Je probeert je best te doen, maar de omstandigheden veranderen ook. En het is belangrijk om wakker en alert te blijven.''

Populariteit is voor de koningin niet belangrijk. Dat vindt ze ,,gevaarlijk, oppervlakkig en tijdelijk''. Haar taakopvatting is een andere. ,,Je lijn vasthouden, rustig doorwerken, de dingen doen waar je in gelooft. Zo ben ik nu eenmaal.''BEATRIX

[Vervolg van pagina ] Over het omstreden bezoek van het keizerlijk paar van Japan, volgende maand, zei de koningin dat je het verleden ,,niet moet wegstoppen'', maar dat je ,,er niet bij stil kunt blijven staan in de zin van dat het je toekomst moet blokkeren.'' De koningin zei dat ze het samen met de keizer en de keizerin van Japan - ,,we kennen elkaar goed'' - als een zware verantwoordelijkheid beschouwt om de positieve kanten van de relatie tussen Nederland en Japan tot uiting te laten komen.

Beatrix prees tijdens het vraaggesprek haar man, prins Claus, die haar ,,kritisch volgt'', ,,steunt'' en ,,aanvult'' en met wie zij ,,alles kan bespreken''. ,,Hij is een geweldige gesprekspartner, ook voor onze kinderen.'' Beatrix vindt dat zij met zo'n echtgenoot ,,heel erg veel geluk heeft gehad''. Op de indirecte vraag of de koningin in 2005 nog op de troon zal zitten, antwoordde zij: ,,Ach, als ik het haal. Ik ben niet erg dol op jubilea, maar ik geloof dat dat dan wel een moment is om serieus terug te kijken over 25 jaar.''