`Jonkie' behaalt eerste volleybaltitel

Vrevok is nog een jonkie op het hoogste volleybalniveau. Toch behaalde de club uit Nieuwegein gisteravond in zijn vierde seizoen in de eredivisie het eerste landskampioenschap. Titelhouder Dynamo werd in het propvolle Merwestein op de derde en beslissende nederlaag in de finale van de play-offs getrakteerd (3-1).

Bij de Vreeswijkse Volleybal Klub (Vrevok), op 11 oktober 1971 opgericht, houden ze wel van een stunt. Zo trok de club in zijn tweede jaar in de eredivisie zes Amerikaanse spelers aan. Het experiment mislukte en de partijen gingen ruziënd uit elkaar. Voor dit seizoen besloot Vrevok de peperdure Peter Blangé te contracteren. Ook Dynamo toonde interesse voor de spelverdeler, die had aangekondigd zijn loopbaan in Nederland te willen afsluiten. Blangé koos echter voor de uitdaging met Vrevok om een einde te maken aan de jarenlange hegemonie van de Apeldoornse club.

Blangé liet met name in de play-offs zijn grote klasse en ervaring zien. Het was zijn zevende landstitel, vier in Italië en drie in Nederland. ,,Het blijft leuk'', zei de veteraan. Routineus maakte hij na afloop de flessen champagne open en nam hij de microfoon ter hand om de uitbundige aanhang van Vrevok te bedanken. ,,Mensen, jullie hebben ons door de moeilijke momenten heengesleept.'' Blangé zal er in Nieuwegein waarschijnlijk nog een jaar aan vastknopen.

Aan opleiden doen ze bij de nieuwe kampioen niet. Vrevok trekt met behulp van een aantal trouwe sponsors het liefst geroutineerde spelers aan. Naast Blangé (35) zitten er nog vier dertigers in de selectie. De 38-jarige Roger van Schie is de oudste. Hij kwam al twaalf jaar geleden naar Vrevok en speelde zeven jaar met de club in de anonieme eerste divisie. Van Schie noemde het succes ,,geweldig gaaf''. ,,Elk jaar hebben we een stapje verder gezet. Ik heb vanavond allemaal mensen gezien met wie ik hier door de jaren heen heb gespeeld. Zij zaten op de tribune, ik stond op het veld.''

Van Schie gaat nog een jaar door. Hij wil het avontuur in de Champions League, waarvoor Vrevok door de prestatie van Dynamo rechtstreeks is gekwalificeerd, meemaken. De middenman is bij Vrevok inmiddels zijn basisplaats kwijtgeraakt, maar toonde zich een nuttige invaller. Zo maakte Van Schie in de vierde en laatste set het 24ste en 25ste punt. ,,Je kan mij gerust een aanstormend talent noemen. Ik word steeds nog beter. Ik heb vandaag zelfs een ace geslagen!'' Van Schie zei veel van Blangé te hebben geleerd. ,,Ik had hem al die jaren op televisie gezien en nu sta ik naast hem op het veld.''

Ook de andere invallers, Matthijs Dekker en aanvoerder Rini Boutens, deden in de kwalitatief matige, maar wel spannende finale goed werk. Boutens verving in de derde set Dario Dukic. Terwijl het feest in het sportcentrum in Nieuwegein losbarstte, verbleef de Bosniër in het nabij gelegen ziekenhuis. De beste aanvaller van Vrevok zakte bij een afzet door zijn rechtervoet. Dukic schreeuwde het uit van de pijn en iedereen in de zaal begreep meteen dat het mis was. De speler werd per brancard weggevoerd. In het ziekenhuis bleek zijn achillespees afgescheurd.

Het uitvallen van Dukic betekende een grote aderlating voor Vrevok. Maar Boutens, ook al 33 jaar, toonde zich een uitstekende vervanger, ondanks dat hij langdurig uit de roulatie was geweest met een enkelblessure. Andere spelers, vooral Allan van der Loo, putten extra inspiratie uit de pech van ploeggenoot Dukic. Vrevok won de derde set met 27-25 en sleepte na een forse achterstand ook de vierde set uit het vuur. De eerste titel was een feit. `Dario bedankt', schalde het tijdens de uitreiking van de schaal door de hal. De ongelukkige kampioen werd niet vergeten.

Dukic zal er waarschijnlijk weer bij zijn als Vrevok aan de Champions League meedoet. Blangé heeft daar hoge verwachtingen van. ,,Ik zou niet weten waarom we moeten onder doen voor Duitse en Belgische clubs. Met een paar versterkingen moeten we om een plaats bij de laatste vier in Europa kunnen spelen.'' Vrevok heeft inmiddels al een andere oude international, Martin van der Horst, aangetrokken.

    • Hans Klippus