Het geheim van Queen

Originele gedachte van de Tros om in de nacht van 29 op 30 april een zogenaamde documentaire over Queen uit te zenden. De rest van de dag zal gewijd zijn aan de vrolijke beelden van vrolijke burgers die vrolijk zwaaien naar de vrolijke koningin en haar vrolijke familie. Gerri Eickhof van het NOS Journaal zal zijn poesiealbumteksten weer ongegeneerd los kunnen laten op deze typisch Nederlandse dag die zo vrolijk bol staat van traditie, folklore en vrolijke gezelligheid.

In alle opzichten verdient Queen beter. Een betere documentaire en een betere uitzenddatum. Er zal toch niet echt iemand achter een Trosbureau zitten die denkt: Koninginnedag... Queen... dat klopt precies! Dan kijken mensen zeker!! Als dat de reden is van de nachtelijke uitzending staat ons nog een heleboel ellende te wachten. Dan wordt de verjaardag van Herman Brood opgeluisterd met een concert van Marco Bakker en Prinsjesdag met een documentaire over Prince. Of verklap ik nu een goed bewaard geheim?

Queen zal ik altijd koesteren als de makers van de enige videoclip die ik met mijn vrienden op de middelbare school nagespeeld heb. Tijdens de tekenles zaten we met onze handen over onze oren (slechte imitatie van koptelefoons) keihard Bohemian Rhapsody te zingen. De leraar wilde hier natuurlijk snel een einde aan maken en verzocht ons dat dan ook in harde bewoordingen. Maurits Peverelli (ik ben hem nooit vergeten) gebaarde echter onverstoord dat we wegens de koptelefoons niet konden horen wat hij zei. Misschien had je erbij moeten zijn om van dit verhaal te genieten, maar dat geldt voor mijn hele leven.

Ik heb de volgende dag meteen een langspeelplaat van Queen gekocht. Dat was een vreemde gewaarwording voor de platenmevrouw die voorheen vooral Tee Set, Vicky Leandros en Middle of the Road aan mij moest verkopen. Het was dus heerlijk om weer een aantal liedjes mee te kunnen zingen, maar afgezien daarvan verzuipt het programma in haar eigen onbenulligheid. Zo verschijnt om de paar minuten een wereldster in beeld die een paar volstrekt nutteloze opmerkingen over Queen mag maken.

Onlangs was ik zelf zo stom om mee te werken aan het programma de NPS-cultuurprijs. Omdat ik dacht dat het om cultuur ging. Veel te laat realiseerde ik me dat het om een cultuur van zo snel mogelijk een paar kilo oppervlakkigheid er doorheen draaien ging.

Ik raad iedereen aan om zaterdagnacht met de handen een hele slechte imitatie van een stel oogkleppen te maken.

Kunst... omdat het moet: Queensnight, zaterdag, TV2, 0.42-3.42u.

    • Raoul Heertje