Enquête: Thom de Graaf moet zijn excuses aanbieden

Ruim twee miljoen Nederlanders vinden dat partijleider Thom de Graaf van D66 in het openbaar zijn excuses moet maken, omdat hij de monarchie ter discussie heeft gesteld. Dat blijkt uit een enquête van het NIPO.

Uit de enquête, die in het paasweekeinde is gehouden onder ongeveer duizend volwassenen, blijkt dat zeventien procent van de Nederlanders meent dat De Graaf zijn verontschuldigingen moet aanbieden. Meer dan de helft van de Nederlanders vindt de discussie over de rol van de monarchie in de moderne samenleving terecht, zo blijkt uit het onderzoek. Dat de koningin niet langer staatshoofd hoeft te zijn – zoals De Graaf suggereerde – is daarmee niet per se aan de orde, aldus de ondervraagden.

Eén op de drie Nederlanders (32 procent) is van plan om vandaag Koninginnedag te vieren. Vooral onder de jongeren blijkt het feest populair: van de Nederlanders tussen achttien en 34 jaar is 44 procent van plan aan het oranjefeest mee te doen. Het bezoeken van een vrijmarkt (54 procent) blijkt nog steeds de populairste activiteit. Ongeveer achttien procent kijkt ergens naar het vuurwerk, terwijl tien procent zich in oranje kledij hult.

Van de Nederlanders die zelf niet willen feesten, schakelt dertig procent de televisie in om te kijken naar het bezoek van koningin Beatrix aan Katwijk en Leiden. Al met al zullen bijna 3,5 miljoen Nederlanders van achttien jaar en ouder achter de buis plaatsnemen. Ruim één op de drie Nederlanders zegt de vlag uit te steken.