DRS. P

Uit het levenslustige oeuvre van de dichter-zanger drs. P werd al in 1991 een fraaie keuze uitgebracht onder de titel Drs. P compilé sur cd. Maar daarmee is 's mans speelse liederenschat nog lang niet uitgeput. In een koket doosje met ruggetje van pluche, verwijzend naar de gelijknamige bundel Tante Constance en Tante Mathilde uit de Pluche-tekstboekenreeks van Nijgh & Van Ditmar, heeft bloemlezer Kick van der Veer nu twee nieuwe cd's gevuld.

Op de ene excelleert Drs. P zelf, met zijn gecraquelleerde stemgeluid en dartele pianospel, en op de tweede staan versies van Adèle Bloemendaal (4), Hetty Blok, Gerard Cox, het Kabaret Ivo de Wijs en Jenny Arean (3) en anderen. Vaak zijn die uitvoeringen respectabel en soms zelfs verrassend goed, maar ook heerst bij menigeen de misvatting dat het werk van drs. P opzettelijk met leuk verdraaide stem moet worden gezongen. Liever is mij de meester zelf, in zijn stoïcijnse formuleringen (,,toen nu de koffie tot stand was gekomen''), zijn muzikale veelzijdigheid (een lied over andijvie als cha-cha-cha!) en zijn didactische inslag: ,,De oever waar we niet zijn noemen wij de overkant / die wordt dan deze kant zodra we daar zijn aangeland...''

Ook weet hij zelf zijn spectaculaire binnenrijmen en inventieve rijmschema's het best tot hun recht te laten komen. De helderheid van zijn eigen deftige voordracht is nauwelijks te evenaren.

Toch wordt de tweede cd onverwacht afgesloten met een topnummer van een ander: de aankomende cabaretier Mike Boddé zingt, knap imiterend, een lied over de Maagdenburger halve bollen – en het is warempel alsof men drs. P zelf aan het woord hoort.

Drs. P: Tante Constance en Tante Mathilde. Quintessence, NNP 500.051-2

    • Henk van Gelder