Dik? Of stevig?

Tomas is twaalf en zit in groep acht van de basisschool. Hij is te zwaar. Zijn moeder Paulien is onderwijsbegeleider bij de schoolbegeleidingsdienst ABC in Amsterdam. `Als ik even niet keek, ging-ie lekker proppen.’

Tomas is niet dik. Hij is stévig.”

,,Als ik naar mezelf kijk, vind ik me dik. Mijn gezicht is boller, mijn armer zijn dikker dan van anderen. Mijn buik ook. Vorig jaar, toen ik voor het laatst bij de diëtiste was, was ik 1.60 en woog ik 63 kilo.”

,,Toen Tomas acht was, woog hij bijna 50 kilo, en zijn we voor het eerst naar de diëtiste gegaan. Het overgewicht is geen drama, maar wel een onderwerp in huis. Voor een deel is het aanleg. Ik was als kind ook bol. Ik zie mezelf nog staan: met een plooirokje dat aan bretels onder mijn buik hing. Maar het eetpatroon speelt ook mee. Tomas is een Bourgondiër, hij vindt alles lekker. Hè Tomas? Op verjaardagen vind je het moeilijk om je in te houden.”

,,Ja.”

,,Ging-ie daar lekker snaaien.”

,,Maar dan aten andere kinderen nog veel meer, en die werden er niet dik van. Daar was ik wel jaloers op.”

,,Bij de diëtiste leerde hij dat hij vóór zo’n feestje gezond moest eten, zodat hij geen honger had, om snaaien te voorkomen. Ze had ook andere tips.”

,,Na elke hap je bestek neerleggen, als je schrokgewoontes hebt.”

,,Die had jij, heb je nog wel een beetje. Het goeie van de diëtiste was dat Tomas zijn eigen verantwoordelijkheid kreeg. Hij ging daar alleen naar binnen. Het gaf ook minder stress – samen waren we een beetje vastgelopen. Soms, als ik niet keek, ging-ie even lekker proppen.”

,,Ja. Nu ik ouder ben, ben ik meer bereid om op te letten wat ik eet. Ik heb er wel wat voor over. Niet dat ik ermee gepest word, op school is het geen probleem. Maar ik heb er toch last van. Je hebt meer mee te dragen en dat voel je, bijvoorbeeld met hardlopen.”

,,Vroeger at je te veel en bewoog je te weinig.”

,,Nu zit ik op wedstrijdzwemmen en roeien. En hoe langer je wordt, hoe meer het vet zich kan verspreiden. Ik ben nu dus minder dik dan vroeger.”

,,Tomas is een heel sterke jongen. Het zijn vooral ook spieren, het voelt niet zacht als je in hem knijpt. Je moet geen ruzie met hem krijgen.”

,,Ik heb niet veel ruzie met m’n ouders. Kinderen uit mijn klas wel, die zijn al aan het puberen. Maar het overgewicht verbetert juist onze band.”

,,Van de mayonaise moet ik wel eens zeggen: niet te veel. En dan is het nog van die vieze mayo, met yoghurt.”

,,Of van een lekker toetje. Dat is vervelend, maar ik weet dat ze me daarmee helpt.”

,,We zijn geen tegenstanders maar bondgenoten. Tomas en ik lijken ook erg op elkaar.”

,,In dik zijn.”

,,Stévig zijn.”

,,Mijn broertje, Jakob, is rustig, zoals mijn vader. Ze zijn ook allebei mager. Mijn moeder en ik zijn onaardiger, hebben sneller ruzie. We gaan meer conflicten met anderen aan.”

,,Tomas is iets minder impulsief dan ik. Hij is de wijste van ons twee. Hij is ook heel verzorgend, vindt het leuk om te bedienen als er gasten zijn. Vind je het erg dat ik dat zeg, Tomas?”

,,Nee.”

,,Raar?”

,,Ja, nou gewoon. Koken vind ik leuk, een toetje mooi versieren, maar ik wil ook niet zo’n erge lekkerbek zijn.”

,,Ik vind het juist leuk dat je zorgzaam bent, aandacht voor details hebt. Ik let wel op hoe Tomas overkomt. Hij is opvallender dan andere kinderen, ook door zijn karakter. Meer een meisjesachtige jongen, en dat bedoel ik niet negatief.”

,,Andere jongens zijn drukker, rennen meer.”

,,Hij is de duurste in huis. Ik kleed Tomas zo slank mogelijk – je hebt wat te verbergen. Dan kom je al gauw uit op dure kleren. Ik heb het er graag voor over. Hij had ook een hangend ooglid, dat is nu geopereerd. Als het om dit soort dingen gaat, ben ik meer met Tomas bezig dan met Jakob. Doordat hij opvalt, krijgt hij veel aandacht.”

,,Ja, dik zijn heeft ook voordelen, andere kinderen vinden het speciaal. Ik ben liever te dik dan te dun. Als je te dik bent, is het eigenlijk je eigen schuld. Afvallen is moeilijk, maar het valt te regelen.”

Naschrift (11 oktober 2018): De achternamen van Tomas en zijn moeder zijn uit dit artikel verwijderd.

    • Mariël Croon