Colombia: bij strijd gevangenen 25 doden

Bij gevechten in een gevangenis in de Colombiaanse hoofdstad Bogota zijn donderdag en gisteren 25 gevangenen gedood en achttien anderen gewond geraakt.

De slachtoffers vielen tijdens gevechten tussen rivaliserende benden, waarbij gebruik werd gemaakt van vuurwapens en granaten. Bij soortgelijke gevechten vielen in dezelfde Modelo-gevangenis vorig jaar in totaal tweehonderd doden. Vierhonderdvijftig gevangenen maakten van de verwarring gebruik door te ontsnappen.

De gevechten in de Modelo-gevangenis braken donderdag uit na de ontdekking van het lijk van de commandant van een paramilitaire groep. De man bleek te zijn gefolterd en het lichaam was in stukken gehakt. Daarop openden gevangenen, behorend tot dezelfde rechts-extremistische groep, het vuur met wapens van zwaar kaliber en explosieven op een aantal gewone criminelen die ze van de moord verdachten. De paramilitairen namen 42 leden van de tegenpartij in gijzeling voordat ze zich uiteindelijk aan de autoriteiten overgaven.

Na de gevechten van vorig jaar was in januari in de gevangenis een `non-agressiepact' getekend tussen gevangenen van diverse rivaliserende benden. De controle binnen de gevangenis werd geïntensiveerd. Desondanks werden bij de gevechten van de afgelopen twee dagen fragmentatiegranaten, bommen en machinegeweren gebruikt.