Briljante 3SA

Deze maand vonden in Scandinavië twee Top 16 toernooien plaats. Het Niklas Data Championship was een prooi voor de Zweden Fredin-Lindkvist. Huub Bertens en Bart Nab, onlangs nog zevende op het Cap Gemini, stelden in Stockholm hevig teleur door als vijftiende te eindigen. Gelijktijdig werd in Kopenhagen de Politiken World Pairs gehouden. Met een verdienstelijke vijfde plaats rechtvaardigden Anton Maas en Vincent Ramondt hun recente uitverkiezing voor het Nederlandse Olympiade team.

Ramondt trok de aandacht met een fraaie 3SA. Slachtoffers waren de Italianen Norberto Bocchi en Giorgio Bocchi, die overigens wel het toernooi wonnen.

1) zwak met hoge kleuren, 2) lengte in klaveren

Giorgio Duboin startte met ♦B. De leider nam twee hoge ruitens mee en ging eruit met een schoppentje voor west, die ook zijn andere hoge schoppen incasseerde. Vincent Ramondt nam de nagespeelde ♦10 met de vrouw, sloeg ♡A om west van zijn harten-exit te beroven en bracht west met ruiten weer aan slag. Op de ruitens verdwenen in noord twee schoppens en een harten. Duboin incasseerde zijn vijfde ruiten en moest vervolgens van zijn ♣V afkomen. Op de derde klaveren gaf oost zich over. Norberto Bocchi, die zijn ♡V-B bezet moest houden, ontdeed zich van zijn schoppenhonneurs. Zo werd ♠7 de negende slag. Briljant.

Een week eerder werd in Zoetermeer de finale verspeeld van het Tas Open Paren kampioenschap van Nederland. Winnaar werd bondscoach Erik Kirchhoff, die voor de gelegenheid een partnership was aangegaan met de Noordhollandse topspeler Nico Klaver.

In zijn kernploeg hamert de bondscoach al jaren op meer agressiviteit in het bieden. Met name het uitdelen van strafdoubletten wordt volgens hem nog veel te weinig gedaan. Tijdens de Tas finale hielden Klaver en Kirchhoff hun vingers strak aan de trekker en doubleerden consequent alles wat daar maar enigszins voor in aanmerking kwam:

Erik Kirchhoffs doublet op 2♣ met drie kleine troefjes getuigde van inzicht en moed. Nico Klaver startte goed met troef, zodat de leider niet verder kwam dan zes slagen: vier klavers op tafel, ♦A en een afgetroefde ruiten in de hand. Plus 500 was vrijwel een top voor NZ.

    • Jan van Cleeff