Bod France Telecom op Poolse TPSA

Het telecomconcern France Telecom heeft gistermiddag een bod gedaan op 35 procent van de aandelen van het Poolse nationale telefoonbedrijf TPSA (Telekomunikacja Polska S.A.). Het bod heeft een waarde van tussen de 3,5 en de 4 miljard dollar (tussen de 8,4 en 9,6 miljard gulden).

Het Franse bod op TPSA, dat grotendeels in staatshanden is, is samen met Kulczyk Holding gedaan, het conglomeraat van miljardair Jan Kulczyk, de op een na rijkste man van Polen. Kulczyk is er op verzoek van de minister van Financiën, Emil Wasacz, bijgehaald om de kritiek dat Polen zijn nationale bezittingen aan buitenlanders verkwanselt voor te zijn.

In de etalage liggen 25 tot 35 procent van de aandelen van TPSA met een optie om tot 51 procent in handen te krijgen. De privatisering van TPSA is een van de omvangrijkste liberaliseringsoperaties van Oost-Europa. De bedoeling is dat de Poolse overheid uiteindelijk 5 procent van het bedrijf overhoudt en het resterende deel naar de beurs brengt.

France Telecom is in een biedingsstrijd om TPSA verwikkeld met Telecom Italia. Een Italiaanse delegatie heeft gisteren eveneens een bod gedeponeerd bij het Poolse ministerie van Financiën, maar de hoogte ervan is onbekend.

De Poolse overheid had beide partijen, die over waren gebleven na een selectieprocedure, tot gisteren de tijd gegeven om een bod uit te brengen. De Italianen hadden donderdag nog om uitstel van de deadline gevraagd, omdat ze naar eigen zeggen minder tijd dan de Fransen hebben gehad om een bod voor te bereiden.

TPSA is monopolist in Polen wat betreft vaste lijnen. Het is het grootste aan de beurs van Warschau genoteerde bedrijf en heeft een beurswaarde van 9,96 miljard dollar (23,9 miljard gulden). In 1998 werd 15 procent van het bedrijf naar de beurzen van Warschau en Londen gebracht. Nog eens 15 procent werd verdeeld onder de eigen werknemers.

In Polen (40 miljoen inwoners) maken volgens recente cijfers ongeveer 3 miljoen mensen gebruik van internet. France Telecom is al samen met TPSA eigenaar van de Poolse mobiele operator Centertel. De Fransen deden ook mee aan een eerdere, mislukte veiling van een meerderheidsbelang in TPSA, maar het bod van France Telecom werd afgewezen.