Beursgang KPN Mobile uitgesteld om `partner'

Telecomconcern KPN heeft de beursgang van zijn mobiele-telecomdivisie gisteravond onverwacht uitgesteld. Aanleiding tot het uitstel van vermoedelijk enkele maanden zijn gesprekken die het concern voert met een ,,mogelijke strategische partner''. Meer bijzonderheden over samenwerking en identiteit van de Europese partner denkt KPN ,,binnen enkele weken te kunnen geven''.

De inschrijving voor de aandelen KPN Mobile zou dinsdag beginnen. Medio mei zou de beursintroductie de grootste in Nederland dit jaar – een feit zijn. Van een overname van KPN Mobile door een ander bedrijf is geen sprake, aldus de zegsman.

Volgens KPN gaat het om een grote partner die dochter KPN Mobile dichterbij haar doel kan brengen: een plaats bij de drie grootste Europese bedrijven in mobiele telecommunicatie. De gesprekken met de partner zijn donderdagavond plotseling in een stroomversnelling geraakt, zegt de KPN-woordvoerder. ,,Daardoor was het niet meer reëel om deze situatie niet in het prospectus op te nemen.'' In het prospectus horen alle bijzonderheden over een nieuw beursfonds te staan. ,,En vandaag was de enige mogelijkheid om het uitstel bekend te maken: dinsdag zou de inschrijving beginnen en deze maandag is in veel Europese landen een vrije dag.''

KPN sluit uit dat de beursgang wordt afgelast. Met de 8 tot 10 miljard euro die de operatie naar verwachting oplevert moeten in eerste instantie de leningen worden afgelost die zijn gesloten voor de verwerving vorig jaar van een belang van 77,5 procent in het Duitse mobiele-telecombedrijf E-Plus. Die overname is met een waarde van ruim 20 miljard gulden de grootste die een Nederlands bedrijf ooit heeft gedaan.

Insiders in de telecomwereld sluiten uit dat het Britse Orange de nog onbekende partner van KPN Mobile zal blijken. Dit bedrijf is onderdeel van het Duitse Mannesmann, dat onlangs door Vodafone is overgenomen. Omdat Vodafone dominant is op de Britse markt moet het Orange op last van de Europese Commissie afstoten. Hoe dat gaat gebeuren is nog niet duidelijk. KPN zou Orange best willen kopen, maar is zeker niet de enige belangstellende.

Het lijkt op dit moment meer voor de hand te liggen dat KPN Mobile – met 8,3 miljoen klanten – een alliantie sluit met een Franse of Spaanse partner. Daarbij kan het gaan om een volledige fusie of een strategische samenwerking.

Ook het debacle rond de beursgang van internetbedrijf World Online, vorige maand, heeft een rol in het uitstel gespeeld. ,,Wanneer de gesprekken met zo'n mogelijke partner in een stroomversnelling komen en je kan er nog niets van in het prospectus melden, dan zou je de belegger bedotten. World Online heeft misschien geen directe rol gespeeld, maar je bent er zeker extra alert door'', aldus een woordvoerder van KPN. De beursgang van KPN Mobile wordt mede begeleid door ABN Amro, de bank die ook verantwoordelijk was voor World Online.