Actie tegen piraterij in Zuidoost-Azië

Afgevaardigden van zestien landen in Zuid-, Zuidoost- en Oost-Azië hebben gisteren aan het slot van een tweedaagse conferentie in Tokio besloten tot gezamenlijke actie om een eind te maken aan het probleem van de piraterij op zee.

Schepen worden steeds vaker het doelwit van piraten, vooral in Zuidoost-Azië. Maleisië, Indonesië en Singapore voeren al gemeenschappelijke patrouilles uit in de Straat van Malakka.

Vorig jaar kwam het tot 158 aanvallen van piraten op schepen, tegen 99 in 1998. Naar aanleiding van een aanval van piraten op een Japans schip in de Straat van Malakka, in november vorig jaar – de Japanse en Filippijnse zeelieden werden simpelweg overboord gezet – besloot Japan de landen van de regio bijeen te roepen voor een conferentie over gezamenlijke actie. Het is de bedoeling dat de conferentie periodiek wordt gehouden.

In Tokio is afgesproken dat de betrokken landen informatie over piraterij uitwisselen en gezamenlijke reacties op het probleem bespreken.

De grote dwarsligger in Tokio was China, dat door de andere landen in de regio wordt beschuldigd het probleem niet serieus te nemen en er niets tegen te ondernemen. China wil niet overwegen deel te nemen aan gezamenlijke manoeuvres en patrouilles met de kustwachten van andere landen. In tegenstelling tot die andere landen – vooral Japan, India en Zuid-Korea zijn voorstanders, naast de landen die ze al uitvoeren – vindt China zulke patrouilles ,,onnodig''. De Chinese delegatieleider zei na de conferentie dat de gezamenlijke patrouilles niet zijn opgenomen in de slotdocumenten van de bijeenkomst, ,,hetgeen betekent dat de andere landen die zulke patrouilles nodig vinden zelf maar moeten besluiten of ze ertoe over gaan''.

In 1998 liet China tot woede van de andere landen twaalf Indonesische piraten – die een Maleisisch schip hadden aangevallen – vrij, in plaats van hen over te dragen aan de Maleisische autoriteiten. Het leverde China kritiek op van het Internationaal Maritiem Bureau, omdat de vrijlating een schending van de internationale conventies over piraterij inhield.