Weer Iraanse kranten verboden

De Iraanse justitie heeft gisteren een verschijningsverbod opgelegd aan de laatste twee belangrijke hervormingsgezinde kranten die nog waren overgebleven na het verbod van 13 kranten en tijdschriften in het afgelopen weekeinde. Het betreft ondermeer de krant Mosharekat van Mohammad Reza Khatami, broer van president Khatami en leider van het Participatiefront (IPF), dat in de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in februari als veruit de grootste groepering uit de bus kwam. De eveneens verboden Sobh-e Emruz is eigendom van Said Hajarian, de adviseur van de president die in maart werd neergeschoten. In het weekeinde werd een verschijningsverbod tegen deze krant nog overhaast ingetrokken onder verwijzing naar het lot van Hajarian. Gespeculeerd wordt dat de maatregel verband houdt met de tweede ronde van de parlementsverkiezing op 5 mei. De hervormingsgezinde pers speelde een belangrijke rol in de verkiezingsoverwinning voor geestverwante politici in de eerste verkiezingsronde.