Van der Heijden maakt Voskuiliaanse cyclus

De schrijver A.F.Th. van der Heijden begint in februari volgend jaar met de publicatie van een zevendelige serie romans onder de titel Homo Duplex. Daarmee is het een fraaie overstapmogelijkheid voor de verslaafde vervolglezers van de eveneens zevendelige romanserie Het Bureau van J.J. Voskuil. Het slotdeel daarvan, De dood van Maarten Koning verschijnt in november bij Van Oorschot.

Van der Heijdens cyclus, waarvan het eerste deel Moeilijke voeten zal heten, is al voor een groot deel geschreven. Daarom verwacht Querido dat Homo Duplex binnen enkele jaren gepubliceerd zal zijn. De held van het verhaal is Movo, een moderne variant op de klassieke koning Oeidipus. Deze jongeman (zijn eigenlijke naam is Tibbolt Satink, maar aan zijn `moeilijke voeten' dankt hij de bijnaam Movo) beschikt over weinig aanleg voor het voetbalspel, maar onderscheidt zich des te meer tussen de voetbalvandalen. Tijdens een veldslag tussen rivaliserende groepen uit Amsterdam en Rotterdam (waarin de klassiek geschoolde lezer de steden Thebe en Korinthe herkent) doodt Movo zijn vader.

Een halfjaar geleden maakte Van der Heijden in dagblad Trouw al duidelijk dat hij werkte aan een nieuwe cyclus, die hij beschouwde als een `fellow traveller' naast zijn inmiddels vierdelige De Tandeloze Tijd. Toen ging het nog om een triptiek, waarvan een eerste versie in typoscript gereed was.

    • Arjen Fortuin