Sprechgesang

In zijn artikel Waar is het hoofd van Johannes (CS 14-4) schrijft Kasper Jansen: `En Schönberg ontwikkelde zijn eigen vorm van Sprechgesang.' Het schijnt een wereldwijd misverstand te zijn om de door Schönberg ontwikkelde vocale stijl met `Sprechgesang' te betitelen. Deze term heeft hij zelf nooit gebruikt. Hij spreekt steeds van SprechSTIMME. In de partituur van Pierrot Lunaire staat duidelijk `Für eine Sprechstimme und ... (volgt opsomming van deelnemende instrumenten). Ook in brieven heeft de componist het steeds over SprechSTIMME. SprechGESANG hoort bij Richard Wagner thuis. Men luistere eens naar de Römerzähling uit Tannhäuser, `Wotans Abscheid' uit de Walküre of de `Fliedermonolog' uit Die Meistersinger von Nürnberg om te horen wat SprechGESANG is. Schönbergs Pierrot Lunaire neme men als voorbeeld van SprechSTIMME.

    • Otto Hamburg