Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de uitspraak van de Hoge Raad over de verjaringstermijn van dertig jaar voor claims van asbestslachtoffers en de anti-corruptie conferentie in Maastricht. TV2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage over hoe in Nederland wonende buitenlanders over onze monarchie denken. Ned.1, 20.30-21.00u.

Leiden en de Oranjes. Uit het café Barrera in Leiden gaat een aantal royaltywatchers in op de historische band van de universiteitsstad met de Oranjes. Hierna impressies van de voorbereidingen van het koninklijk bezoek aan Katwijk. TV2, 22.00-23.13u.

Nova. O.m. reacties op de uitspraken van de koningin in het eerder op de avond uitgezonden vraaggesprek. Ned.3, 22.35-23.05u.

PRAATPROGRAMMA

B & W. Discussie over de positie van het koningshuis met de buitenlandcorrespondenten van de NOS Bert Tigchelaar (Berlijn), Tine van Houts (Londen), Saskia Dekkers (Parijs) en Paul Sneijder (Brussel). Ned.3, 19.25-19.56u.

20 jaar koningin Beatrix. Beatrix kijkt in een gesprek met Maartje van Weegen terug op haar koningschap. TV2, 21.00-22.00u.

KUNST

Stardust. O.a. de nieuwe Nederlandse politiefilm Lek van Jean van de Velde en een gesprek met regisseur Ang Lee (Eat drink man woman, Sense and sensibility) over Ride with the devil, een film over de Amerikaanse Burgeroorlog. Ned.3, 19.56-20.25u.

FILM

Curse of the Pink Panther (Blake Edwards, 1983, VS). Tweede na de dood van Peter Sellers voltooide Pink Panther-film, waarin de legende-Clouseau gereconstrueerd wordt middels ontmoetingen met zijn vaste tegenspelers en waarin een (Amerikaanse) opvolger wordt gelanceerd. Overbodig. RTL5, 20.30-22.35u.

. Three Days of the Condor (Sydney Pollack, 1975, VS). Vakkundige, spannende spionagethriller vol dubbelspionnen en onverwachte plotwendingen, gesitueerd in New York. Met Robert Redford als onschuldige CIA-agent en Faye Dunaway. Net5, 20.30-22.40u., met reclame.

Naked Gun 33 1/3: The Final Insult (Peter Segal, 1994, VS). Derde versie van een melige satire op de clichés van de doorsnee Amerikaanse politiefilm. Een lawine van hele en halve moppen, extreme woordspelingen en Leslie Nielsen als de van vergissing naar blunder stuiterende detective die onder meer een aanslag verijdelt op de uitreiking van de Oscars. SBS6, 20.30-21.55u., onderbroken door reclame.

Father of the Bride Part II (Charles Shyer, 1995, VS). Vervolg op remake van Father of the Bride (V. Minnelli, 1950), dat destijds ook een vervolg kreeg: Father's Little Dividend. Steve Martin als een door een Oedipuscomplex geplaagde Zuid-Californiër die het vooruitzicht moet verwerken dat hij grootvader wordt en dan onverwacht zelf vader blijkt te worden. VRT, 21.40-23.23u.

Double Impact (Sheldon Lettich, 1991, VS). Brusselse vechtjas Jean-Claude van Damme speelt dubbelrol als tweelingbroers in karatefilm. In Hong Kong wreekt hij, 25 jaar na dato, de moord op zijn ouders. Veronica, 22.10-0.10u.

Romper Stomper (Geoffrey Wright, 1992, Australië). Even succesrijke als controversiële Australische tegenhanger van A Clockwork Orange van debutant Wright over stel neo-nazistische skinheads in Melbourne. Met Russell Crowe. Net5, 22.40-0.20u., met reclame.

. Al di là delle nuvole / Par delà des nuanges / Beyond the Clouds (Michelangelo Antonioni & Wim Wenders, 1995, It./Fr./Duitsl.). De door een beroerte getroffen, 84-jarige Antonioni regisseerde, voor de verzekering met Wenders als reserve, een vierluik over onmogelijke liefdes. Het zijn studies in kijken, waarbij de futiele verhaaltjes ondergeschikt zijn aan Antonioni's zeer originele blik op lichamen, gezichten, landschappen en steden. Met John Malkovich, Sophie Marceau, Marcello Mastroianni, Jeanne Moreau. Canvas, 23.00-0.40u.

. The Sweet Hereafter (Atom Egoyan, 1997, Canada). Zie Film-vooraf. Ned.3, 23.20-1.13u.

The Temp (Tom Holland, 1993, VS). Overdreven thriller, in de traditie van Basic Instinct, over rivaliteit en carrièrezucht in het bedrijfsleven. Uitzendkracht Lara Flynn Boyle baant zich, mogelijk via moord en doodslag, een weg naar de top van de koekjesfabriek van Faye Dunaway en Timothy Hutton. BBC1, 0.05-1.40u.

. Welcome to the Dollhouse (Todd Solondz, 1995, VS). Merkwaardige speelfilm van de regisseur van Happiness wekt aanvankelijk onze sympathie voor een 11-jarige scholiere die zowel op school als thuis het voorwerp is van voortdurende spot. Maar dan toont Solondz, met satanisch genoegen bijna, haar tekortkomingen. Ned.3, 1.13-2.37u.

Vier Schlüssel (Jürgen Roland, 1966, West-Duitsland). Destijds aangekondigd als `de eerste Duitse gangsterfilm' vertelt over boeven die de vier, voor een kluis benodigde sleutels in handen proberen te krijgen. ZDF, 1.15-2.55u., zw.

. Sons (Alexandre Rockwell, 1989, VS). Ontwapenend eenvoudige road movie van de latere regisseur van In the Soup plaatst de legendarische regisseur Sam Fuller in een rolstoel, als een zwijgende, in een verpleeghuis wegkwijnende voormalige mannetjesputter. Zijn zoons brengen hem naar een pittoresk Normandisch dorpje, waar zijn vroegere geliefde zou wonen. BBC2, 1.20-2.45u.

The Monster Club (Roy Ward Baker, 1980, Engeland). Optreden van UB40 is de voornaamste attractie. BBC1, 1.40-3.15u.

The Cool and the Crazy (W. Wyler, 1958, VS). Moraliserend drama over jongen die zijn mede-scholieren op het slechte pad van de hasj brengt. BBC2, 2.45-3.55u.

Skidoo (Otto Preminger, 1968, VS). Groucho Marx speelt zijn laatste filmrol – als bendeleider bijgenaamd God – in als satirische klucht bedoeld rommelpotje waarin ouderwetse gangsters tot inkeer komen. Morgen, SBS6, 11.30-13.05u., met reclame.