Schilderij Freud in de versnipperaar

Het schilderij werd in een houten `veiligheidskist' naar het Londense veilinghuis Sotheby's gestuurd om het te laten veilen. Daar dachten kruiers dat de kist leeg was en voerden hem aan de afvalkraker – met het portret van de hand van de Britse kunstenaar Lucian Freud.

De vergissing kwam aan het licht toen het schilderij zich niet bij te veilen nummers bleek te bevinden. Videobanden van veiligheidscamera's lieten zien hoe twee kruiers de houten krat met de Freud in de verpakkingspletter stopten. Het doek is definitief verloren. Een woordvoerder van de kunstveiler in Bond Street zei `stappen te hebben genomen om herhaling te voorkomen'. De anonieme eigenaar zal `geheel schadeloos worden gesteld', aldus het veilinghuis.

Freud (77) geldt als de belangrijkste Britse portretschilder die nog in leven is. Het vernietigde stuk zou geen afgerond portret zijn, maar een `studie', die een waarde had van rond de honderdduizend pond (een kleine vier ton). Freuds portretten hebben op eerdere veilingen miljoenen opgebracht.

Het schandaal betekent een nieuwe smet op de reputatie van het veilinghuis. In februari traden voorzitter Alfred Taubman en algemeen directeur Diana Brooks af, nadat Amerikaanse klanten zowel Sotheby's als concurrent Christie's voor de rechter hadden gedaagd omdat beide huizen illegale afspraken over commissies zouden hebben gemaakt. De traditionele veilinghuizen staan tevens onder grote druk van de opkomende veilingen via internet.