Rugpijn Abdolah na lintje

De schrijver Kader Abdolah heeft hevig getwijfeld of hij zijn benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw wel zou accepteren. Hij kreeg ,,acute rugpijn'' van de twijfel. De Iraanse schrijver die sinds 1988 in Nederland woont heeft een afkeer van monarchieën. ,,Als Hossein Sadjadi Ghaemaghami Farahani (Abdolahs echte naam, red.) kan ik geen Ridder zijn. Mijn betovergrootvader, destijds premier van Perzië, is in 1870 gewurgd door de mannen van de Sjah. Sindsdien ben ik principieel tegen elke vorm van monarchie.''

Maar hij is ook Kader Abdolah, die schrijft in het Nederlands, die zich asielzoeker noemt en in Nederland woont. ,,En de koningin van Nederland is ook mijn koningin. Daarom kan ik het lintje niet weigeren. Het is een mooi gebaar, maar het doet tegelijk ook nog veel pijn.''

Abdolah was al een bekend auteur in zijn geboorteland toen hij twaalf jaar geleden op uitnodiging van de Verenigde Naties als politiek vluchteling naar Nederland kwam. Zijn eerste Nederlandstalige verhalenbundels (vanaf 1993) gaan over het bestaan als vreemdeling in een andere cultuur en over het verblijf in grenshospitia.