Ramsj

Fred. J. Lammers: Wilhelmina. Paperback, La Rivière 1998, van ƒ34,90 voor ƒ14,90. De Slegte.

Een van de zeventig boeken die journalist Fred. Lammers aan het koningshuis wijdde. In 24 korte hoofdstukken schetst hij het leven van Wilhelmina. Het boek bevat veel leuke illustraties. Voor een breder overzicht van de geschiedenis van het Nederlandse vorstenhuis, zie Nassau en Oranje. Van Engelbert 1 tot Willem Alexander van Willem Ruizendaal e.a. Dit boek is afgeprijsd van ƒ49,50 voor ƒ19,90 (bij De Slegte).

Eindhard Bezzel: Vogels kijken. Paperback, Tirion z.j., van ƒ29,50 voor ƒ7,95. De Slegte.

Gids voor beginnende vogelaars. Met praktische informatie over o.a. vogeltrek, voedsel, bescherming en het maken van nestkasten. Een goede aanvulling is het boekje Vogels rondom ons huis van Rudolf Specht (van ƒ29,50 voor ƒ7,95 bij De Slegte). Een man die zijn leven besteedde aan de bestudering van dieren is Edward O. Wilson, een beroemde bioloog die als hoogleraar verbonden was aan Harvard. Hij stelde zijn memoires te boek onder de titel Van mieren bezeten (van ƒ49,90 voor ƒ19,95 bij Scheltema in Amsterdam).

I.A. Bogatskaïa: Vues de Kremlin de Moscou. Gebonden, Gourcuff 1994, van ƒ167,50 voor ƒ97,50.

Bijzonder boek met afbeeldingen van Moskou en omgeving aan het eind van de 19de eeuw. Het gaat om aquarellen en lithografieën van stadsgezichten en interieurs. Bij iedere plaat staat een korte toelichting, in het Frans. Het boek is tamelijk sjiek uitgegeven, in een cassette, maar niet iedereen zal even gecharmeerd zijn van die brede sierranden om de afbeeldingen.

Jennifer Speake (e.a.): The Hutchinson dictionary of world history. Gebonden, ABC-Clio 1993, van ƒ125,- voor ƒ29,90. Ulysse Den Haag.

Als je de geschiedenis van de wereld samenvat in vijfduizend trefwoorden, zoals in dit naslagwerk, kun je natuurlijk niet al te veel diepgang verwachten. Maar voor snelle naslag is het een handig werk. Ook door de zeventig kaarten en de honderd thematische en chronologische overzichten.

Jeffrey A. Wollin: Written in memory. Paperback, Chronicle Books 1997, van ƒ54,60 voor ƒ19,90. De Slegte.

Bijzonder fotoboek waarin beeld en tekst ineen zijn gevlochten. Dat wil zeggen: op de portretten van de holocaustslachtoffers staat in handschrift in het kort hun levensverhaal. Dat geeft het geheel een grote authenticiteit, zonder dat het beeld er erg onder lijdt. De foto's zijn in zwartwit.

Anthony Stevens: Ariadne's clue. Gebonden, Allen Lane 1998, van ƒ92,50 voor ƒ27,50. De Boekenmarkt Den Haag.

Pittig psychologisch boek over het ontstaan en de betekenis van symbolen. Stevens is een vooraanstaande Engelse psychiater, analyticus en Jung-kenner. Volgens hem zijn symbolen de oudste en krachtigste menselijke communicatiemiddelen. Hij gaat onder meer in op de symboliek van kleuren, gebouwen en lichaamsdelen. Met een uitgebreide literatuurlijst en dito register.

C.H. Kroon e.a.: Prisma van de biologie. Paperback, Het Spectrum 1991, van ƒ17,50 voor ƒ7,95. De Slegte.

Deeltje uit de reeks `Prisma opzoekboek'. In tweeduizend alfabatisch gerangschikte trefwoorden worden de hoofdzaken van de moderne biologie uiteengezet. Uit dezelfde reeks zijn bij De Slegte de Prisma van de archeologie (ook voor ƒ7,95) en de Prisma van de scheikunde (voor ƒ5,95) aanwezig.

A.M.A.J. Driessen: Watersnood tussen Maas en Waal. Paperback, Walburg Pers 1994, van ƒ69,50 voor ƒ35,-. Steven Sterk Utrecht.

Degelijke en gedetailleerde studie over overstromingsrampen in het rivierengebied tussen 1780 en 1810. Driessen concentreert zich op vijf rampen in het gebied van Nijmegen tot Loevestein. Aan de orde komen onder meer de voorzorgsmaatregelen, de organisatie van de eerste hulpverlening, het dijkherstel, de aangerichte schade en landelijke hulpacties voor de getroffenen. Ook toen al keerde de overheid schadevergoedingen uit.

Hans Heestermans: Luilebol. Paperback, Rap 1989, van ƒ19,50 voor ƒ6,95. De Slegte.

In dit kleine en succesvolle boekje geeft Heestermans een thematisch overzicht van veelvoorkomende Nederlandse scheldwoorden. Het bevat een interessante inleiding over hoe lange scheldreeksen als `uit de baarmoeder geslingerde stoephoer' totstandkomen. Heestermans was lang hoodredacteur van de Grote Van Dale. Volgens de Amerikaanse hoogleraar Ray Jackendoff biedt taalkundig onderzoek diepe inzichten in de menselijke natuur. Hij weidt hierover uit in Taal en de menselijke natuur (van ƒ39,90 voor ƒ14,90 bij De Slegte).

Jan Morris: Sydney. Gebonden, Random House 1992, van ƒ51,70 voor ƒ19,90. De Boekenmarkt Den Haag.

Jan Morris is een bekende Engelse historica en reisschrijfster. In dit boek over de geschiedenis van de Australische stad Sydney weeft zij historische en hedendaagse gebeurtenissen door elkaar. Van een kleine strafkolonie groeide de stad uit tot een enorme metropool. Leuk voor wie straks naar de Olympische Spelen gaat.

    • Ewoud Sanders