Pokémon krijgt zegen Vaticaan

KINDEREN IN ITALIË kunnen met een gerust hart naar Pokémon De Film, die daar net als in Nederland en België sinds vorige week draait. Want Pokémon-figuurtjes hebben een goed opvoedend effect. Dat hebben de Italiaanse bisschoppen gezegd op de televisiezender van het Vaticaan, de stadstaat in Rome waar de paus, de baas van alle katholieken in de wereld woont. Dat meldde de Belgische krant De Morgen op Goede Vrijdag.

Pokémon heeft dus zegen van de katholieke kerk omdat volgens de bisschoppen het Pokémon-kaartenspel, de tv-serie en de bioscoopfilm gebaseerd is op `intensieve vriendschapsbanden tussen de trainer en zijn monsters'. Weliswaar kan het spel verslavend zijn, vindt het Vaticaan, maar echt gevaarlijk is dat niet. Het spel heeft `de mogelijkheid de verbeelding en creativiteit te stimuleren', volgens de bisschoppen. In Italië is de Pokémonfilm in 150 bioscopen in première gegaan. In Nederland draait Pokémon de Film in 110 bioscopen. Een recordaantal kinderen en ouders is afgelopen week al komen kijken naar de avonturen van de super-Pokémon Mewtwo en zijn tegenstander Mew. Er zijn in de eerste week 115.000 bezoekers naar de film geweest.

Overigens kreeg de Kinderpagina een brief van de 11-jarige Arjan van der Elst, die boos is omdat in deze krant een volwassen filmcriticus schreef dat de Pokémon-film waardeloos was.

,,Ik heb net julie stuk over Pokémon The First Movie gelezen. Ik als zeer fervent aanhanger van Pokémon, vind jullie oordeel van Pokémon The First Movie fout. Ik zou jullie er graag op wijzen dat Pokémon The First Movie een kinderfilm is. Heel veel kinderen in Nederland en de rest van de wereld vinden Pokémon een geweldige rage. Daarom vind ik nogmaals uw oordeel over Pokémon The First Movie fout. Ik zou graag willen dat u in de toekomst kinderfilms gedeeltelijk ook door kinderen laat beoordelen, want kinderen hebben meer verstand van dat soort films als volwassenen.''

Dat volwassenen geen verstand van Pokémon hebben blijkt ook in Engeland. Daar hebben de directeuren van een grote supermarktketen Tesco een zevenjarig kind gevraagd om hen uit te leggen hoe Pokémon precies inelkaar zit. Want de directeuren begrijpen niets van Pikachu, Bulbasaur, Mew, Chardizar of Ash en Misty.

    • Paul Steenhuis