Palestijnse strijder Habash met pensioen

De radicale Palestijnse leider Georges Habash is gisteren afgetreden als leider van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) dat eind jaren zestig, begin jaren zeventig berucht werd om zijn vliegtuigkapingen. De Grieks-orthodoxe marxist Habash (73), die het PFLP vanaf de oprichting in 1967 heeft geleid, maakte zijn terugtreden bekend op een bijeenkomst van de organisatie in de Syrische hoofdstad Damascus. Hij zal naar verwachting worden opgevolgd door zijn tweede man, Abu Ali Mustafa.

Habash' vertrek was verwacht. Hij heeft veel gezondheidsproblemen – zijn arm is verlamd sinds een beroerte – en hij had herhaaldelijk gezegd te willen terugtreden ,,om nieuw bloed in de organisatie te pompen''. Maar zijn gezondheidsproblemen en de oude dag hebben Habash er niet gematigder op gemaakt. Hij is bepaald geen vriend van de Palestijnse leider Yasser Arafat, en een fel tegenstander van diens vredesovereenkomst met Israel. Gisteren in zijn afscheidsrede verzekerde hij opnieuw dat de autonomie-akkoorden van Oslo ,,geen succes zullen hebben en op geweldig verzet van de Palestijnen zullen stuiten''. Habash heeft altijd volgehouden dat ,,revolutionair geweld'' de enige manier is om met Israel om te gaan. ,,We moeten onze strijd opvoeren, met diplomatieke en militaire middelen, aangezien dit de enige manieris om onze nationale rechten te herwinnen en om Israel te dwingen een eind te maken aan zijn bezetting'' van Palestijns gebied, zei hij enkele maanden geleden.

Het PFLP vestigde de aandacht van de wereld eind jaren zestig op de Palestijnse zaak door verscheidene vliegtuigen te kapen. De climax van deze campagne viel in september 1970, toen drie Westerse vliegtuigen gelijktijdig werden gekaapt. De toestellen werden op een landingsbaan in de Jordaanse woestijn opgeblazen, nadat de passagiers eruit waren gehaald.

Het PFLP was vervolgens diep betrokken in de oorlog tegen het Jordaanse leger, die bekend staat als `Zwarte September' en die erin resulteerde dat duizenden radicale Palestijnen Jordanië werden uitgezet. Habash en de zijnen werden in 1982 uit Beiroet verdreven door Israel. Sindsdien ageren Habash en zijn PFLP vanuit Damascus tegen Arafat, Israel en hun vredesakkoorden.