Oranjetaal

Wat heeft ons vorstenhuis de afgelopen eeuwen bijgedragen aan de Nederlandse taal? Of de Oranjes woorden hebben verzonnen, weet ik niet. Het zou kunnen. Vooral bij wetten moeten er nogal eens nieuwe woorden worden gesmeed, en er was een tijd dat ons koningshuis zich intensief met de wetgeving bemoeide. Zeker is dat ze aan de wieg hebben gestaan van enkele gevleugelde uitdrukkingen. Zoals ,,Mon Dieu, ayez pitié de moi et de mon pauvre peuple'' (toegeschreven aan Willem van Oranje) en ,,to die in the last ditch'' (stadhouder-koning Willem III), dat in het Engels nog altijd voortleeft. Wilhemina liet zich waarschijnlijk door een sonnet van Lodewijk van Deyssel (,,Ik ben in eenzaamheid niet meer alleen'') inspireren tot de boektitel Eenzaam maar niet alleen (1959) – een uitdrukking die nog altijd veel wordt gebruikt. En sinds een onderonsje van Beatrix met enkele journalisten lees je opeens geregeld dat ,,de leugen regeert''.

    • Ewoud Sanders