Opties voor caissières van Laurus

Laurus, eigenaar van de supermarktketens Edah, Konmar, Super de Boer en de Basismarkt gaat alle werknemers die langer dan twee jaar in dienst zijn, opties geven. Ook caissières en vakkenvullers komen in aanmerking voor de regeling, die doorgaans alleen aan het hogere personeel is voorbehouden.

Het bedrijf schenkt het personeel een pakket opties ter waarde van 250 gulden, waarmee voor 1562 gulden aandelen kunnen worden gekocht. Het aantal aandelen dat de werknemer verwerft hangt af van de slotkoers van vanavond. Tegen de huidige koers van 11,50 euro zou dat neerkomen op 61 stukken. De looptijd van de opties is vier jaar.

Het personeel loopt volgens Laurus geen risico omdat het bedrijf alle kosten, inclusief de belasting over de optierechten, voor zijn rekening neemt. Wel moet de werknemer die de optie uitoefent de eerste drie jaar inkomstenbelasting betalen over de aankoopprijs. Het vierde jaar is die belastingvrij. De koerswinst is altijd belastingvrij.

De regeling wordt betaald uit de bonus die werknemers normaliter ontvangen op koninginnedag. In plaats van 250 gulden in het handje, krijgen ze nu een optieregeling voorgeschoteld.

Enige keuze heeft het personeel in deze niet. ,,Maar de reacties zijn uitsluitend positief'', aldus een woordvoerder van Laurus. Hij hoopt dat de werknemers zich door hun opties nauwer betrokken voelen bij het bedrijf.

Volgens de woordvoerder is onbekendheid met de optie- en aandelenhandel geen probleem. ,,Onderzoek wijst uit dat dertig procent van de Nederlanders zich bezighoudt met handel in aandelen.'' Voor degenen die nog niet vertrouwd zijn met het fenomeen stuurde Laurus een folder rond waarin een en ander wordt uitgelegd.

Dat zal nodig zijn. R. van der Donk, bedrijfsleider van een Konmar filiaal in Rotterdam, schat dat slechts één á twee van zijn 290 werknemers zich bezig houdt met aandelenhandel. Van der Donk zegt dat het personeel wel blij is met de optieregeling. ,,Er wordt in de kantine over gesproken en er als er dan bedragen van 1500 gulden over tafel gaan, raakt men op slag geïnteresseerd.'' Dat de koers van Laurus het afgelopen jaar van 28 naar ruim 11 euro kelderde, doet volgens Van der Donk weinig afbreuk aan dit enthousiasme.