OMGEKEERDE MANGOTAART

Verwarm de oven voor op 180° C.

Doe de 90 gram boter in een ronde springvorm van 25 centimeter doorsnee. Zet de springvorm ongeveer 7 minuten in de oven tot de boter gesmolten is. Neem de vorm uit de oven en schep er 250 gram suiker door. Zet de vorm 10 minuten terug in de oven, waarbij u alles een of twee keer omschept. Schik de plakken verse mango in een aantrekkelijk patroon op het suikerlaagje. Zet de vorm weg.

Splits de eieren en doe de eiwitten in een grote kom, bij voorkeur een koperen kom. Doe de dooiers in een kleine kom, klop er de eetlepel gesmolten boter door en zet even weg. Zeef de bloem met het bakpoeder en wat zout boven een kom en zet weg.

Klop de eiwitten met een garde of met een elektrische handmixer op de middelste stand tot zachte pieken. Spatel de overgebleven 250 gram suiker in porties, ongeveer 60 gram per keer, door het geklopte eiwit. Spatel er dan het dooiermengsel, ook in vier porties, door. Spatel ten slotte het bloemmengsel met circa 4 eetlepels tegelijk door het eiwitmengsel. Giet het beslag uit over de mango-suikerlaag in de springvorm.

Zet de taart circa 30 minuten in de oven tot een ingestoken satéstokje schoon uit de taart komt. Laat de taart minstens 15 minuten staan voor u hem op een grote taartschaal stort. Verwijder daartoe eerst de randen van de springvorm. Leg de taartschaal op de bovenkant van de taart, keer alles om en verwijder de losse bodem door voorzichtig met een metalen spatel tussen de mango-suikerlaag en de bodem te gaan. Laat de taart nog even staan, zodat de suikersiroop mooi over de taart uit kan lopen. Serveer de taart warm en geef er desgewenst vanilleroomijs of lobbig geklopte slagroom bij.

    • Kim Maclean