Niemand achterstand

Van het Journaal leer ik dat we in Den Haag een actieve voorlichtingsdienst hebben die ons onvermoeibaar aanspoort om het goede te doen en het slechte te laten. Bij elk nieuw onderwerp doen ze een `nosje': een voorlichtingsfilmpje dat de eerste keer gratis op het avondnieuws komt. Zo zijn er in Hilversum heel wat maatschappelijke problemen opgelost.

Gisteren hoorde ik Philip Freriks vaststellen dat we te weinig internetten en daar komt dan een spotje over, zodat we dat wel gaan doen. ,,Nederland heeft een achterstand ten opzichte van Zweden en Finland'', zei Freriks. En als Freriks dat zomaar zegt, moet het erg zijn. De overheid gaat overal computers neerzetten en iedereen moet een muis leren hanteren. Aardrijkskunde, taal, rekenen en Windows. Bedrijven moeten meer op internet. Nog heeft Nederland en met name Amsterdam internationaal gesproken voorsprong in de digitale seksindustrie maar die moet wel voor iedereen bereikbaar zijn, met name voor onze ongeïntegreerde, allochtone medelanders in de achterstandswijken. Anders krijg je tweegedeelde lustbeleving.

We liggen in veel achter op het buitenland. Nederlanders rijden minder auto dan Belgen en Duitsers maar de auto bevordert de werkgelegenheid in wegrestaurants, garages, parkeerwachten, uitdeukbedrijven en pendelen naar de werkplek. Daar moet een spotje voor komen. Maar, ik wil Nederland niet naar beneden halen, want ook België heeft weer achterstand ten opzichte van ons. Zo heeft mijn onderzoek uitgewezen dat Belgen kleinere schoenmaten hebben dan Nederlanders en Scandinaviërs. Werk aan de winkel voor de Belgische regering en voor de BRT en de RTBF, zou ik dus zeggen.

De presentatie van het internetspotje was een nieuwsevenement van jewelste want ik zag maar liefst vier ministers tegelijk achter een wit gedekte tafel zitten om het spotje te laten zien. Niemand mocht dat missen. De zaal zat vol verslaggevers en fotografen die allemaal wilden vastleggen hoe onze belastingguldens voor ons aan het werk zijn.

Ik verwachtte een spotje met Nederlandse waar, prikkelende internetporno, maar er kwam helemaal niks computerigs in beeld. Achter de zin `Nederland gaat digitaal' fietsten wat wielrenners de berg op. Heel origineel. Ik moest wel even nadenken over het verband tussen die wielrenners en internet. Natuurlijk, die wielrenners kenden geen Windows en daarom moesten ze primitief de berg op zwoegen. Als ze het wel hadden geweten, rustten ze op hun lauweren als Nina Brink. Minister Hermans geeft geld zodat er meer computers op school komen, zei Philip Freriks. Dan hoeft later niemand nog in de hitte op zo'n racefiets naar boven. Een Learjet doet het sneller. We krijgen allemaal geld van de regering voor een computer en over twee jaar, als onze Windows verouderd is, weer. Het bedrijfsleven staat klaar om die computers geheel belangeloos aan ons te verkopen. Iedereen zo visionair als De Hond. Niemand achterstand. Dankuwel, ministers achter de witte tafel, dankuwel.

Ook internationaal timmert de Haagse voorlichting aan de weg. Eergisteren opende het Journaal met een voorlichtingsfilmpje voor de veiligheid van het Europese kampioenschap voetballen. Samen met België gemaakt, een prestatie. Bij de presentatie zat de zaal nóg voller met pers want dit keer waren premier Kok en zijn Belgische collega Verhofstadt uitgerukt. Een heuse topconferentie om samen een filmpje te bekijken. De spot wordt in heel Europa vertoond. Beelden van voetbal en vreedzaam juichende mensen achter de tekst `For fans only'. In oranje, kennelijk de nieuwe Benelux-kleur die bij alle andere landen vrees inboezemt. Ik zag de Britse hooligans al huiveren. In het begeleidende interview nam premier Kok moedig stelling tegen ,,het gemak waarmee mensen elkaar tegenwoordig overhoop schieten of steken''. Geen twijfel mogelijk, die vandalen zijn gewaarschuwd en blijven weg. Dankjewel Journaal.

    • Maarten Huygen