Leuk optieplan

Het gaat slecht met Reed Elsevier. Op de beurs stortte het aandeel in nadat bestuursvoorzitter Crispin Davis aankondigde dat het uitgeversconcern vorig jaar in de rode cijfers is beland. Verder kampt de uitgever met leegloop in de top. Steeds meer topmanagers vertrekken naar jonge, startende internetbedrijven. Terwijl de opties die ze de afgelopen jaren bij Elsevier hebben gekregen door de koersval niks meer waard zijn, stellen de internetstarters hun prachtige optiewinsten in het vooruitzicht.

Maar er gloort hoop: sinds het aantreden van bestuursvoorzitter Davis is er nog maar één topman uit zichzelf vertrokken. Davis heeft er wel nog een paar weggestuurd. Kosten: 5,3 miljoen euro.

Om te voorkomen dat nog meer bestuurders vertrekken en om nieuw talent aan te trekken heeft Davis samen met de commissarissen een leuk eigen optieplan bedacht. Veertig topmanagers kunnen op grond daarvan een premie verdienen van omgerekend een kleine achthonderd miljoen gulden.

Dat bedrag krijgen ze natuurlijk niet zomaar, daar moeten ze wel wat voor doen. De koers moet drie jaar stijgen van het ijkpunt van 9,56 anderhalve maand geleden tot tenminste 16,52 euro op 31 december 2002. In februari van dit jaar, een maand voor de peildatum en vlak voor Davis met het slechte nieuws naar buiten kwam, stond de koers van Elsevier overigens nog op bijna 15 euro. Het topmanagement heeft zich dus eigenlijk drie jaar de tijd gegeven om de koers tien procent boven het oude niveau te tillen.

    • Jochen van Barschot