Katwijk en Leiden klaar voor Oranjefeest

Katwijk maakt zich op voor de komst van koningin Beatrix, morgen, voor de viering van Koninginnedag. De burgemeester rekent op een spontane ontmoeting tussen volk en vorstin.

Katwijk kan bijna niet meer wachten. De inwoners van het voormalige vissersdorp moeten nog één nachtje slapen, maar de overgrote meerderheid heeft de vlag al uit. ,,We zijn eensgezind in onze liefde voor de koningin, dat willen we laten zien'', zegt burgemeester B.van Wouwe.

Katwijk heeft de grootste Oranjevereniging van Nederland (4.500 leden) en heeft volgens Van Wouwe ,,alles in zich om het Hare Majesteit naar de zin te maken.'' Toch viel het niet mee om haar voor Koninginnedag te `strikken'. Pas nadat Katwijk zich gezamenlijk met de gemeente Leiden kandidaat had gesteld, stemde het hof toe.

Iedereen heeft er zin in, lijkt het wel. Bijna iedere straat is al versierd met bloemen en vlaggen, de vlaggen hangen stiekem al uit en de poster van de plaatselijke middenstand (Van harte proficiat! Welkom in Katwijk) hangt achter steeds meer ramen. De Andreaskerk krijgt een verfbeurt en visboer Ouwehand verkoopt maximaatjes, visjes op een stukje roggebrood.

De voornaamste bron van inkomsten in Katwijk is allang niet meer de visserij, dat zijn de horeca en de bouwnijverheid. Maar toch verwijst het dorp morgen graag naar het vissersverleden van veel Katwijkers. De burgemeester somt op: ,,Een haringfileerwedstrijd, een visvariatafel, een erehaag van haringtonnen.''

Wil Katwijk zich niet van zijn moderne kant laten zien? ,,Natuurlijk wel'', zegt Van Wouwe. ,,Visserij kan ook hypermodern zijn. Heel Europa is jaloers op innovaties die hier gedaan worden.''

De inwoners van Katwijk verwelkomen de koningin van harte, de plaatselijke horeca helemaal. ,,Alle kamers zijn al volgeboekt'', zegt de manager van hotel Noordzee aan de Voorstraat, de straat waar koningin Beatrix doorheen zal wandelen. ,,We ontvangen twee busgezelschappen; die vinden het prachtig om de koningin van zo dichtbij te zien.'' De meeste hotels en pensions hebben geen kamers meer vrij. ,,Het loopt overal storm, ze komen ook uit het buitenland.''

Alleen opticien Gerard Hoogduin is kritisch. ,,Ik loop twee dagen omzet mis, omdat ik op vrijdag al dicht moet.'' Toch wil hij niet de vervelendste zijn en heeft hij zijn etalage volgehangen met oude foto's van Beatrix. ,,Van mijn moeder geweest'', lijkt hij zich te verontschuldigen.

Veel koorzang, een bloemenmozaiek, een zeskamp met doelschieten en water naar de zee dragen, erg origineel lijkt het programma niet. Van Wouwe vindt dat helemaal niet erg: ,,De bevolking laat zich zien zoals zij is: Oranjegezind, een beetje dorps, maar toch modern.''

Extra veiligheidsmaatregelen hoeven nauwelijks genomen te worden. De bus wordt omgeleid, de winkels blijven dicht en de politie houdt een oogje in het zeil.

Van Wouwe: ,,We verwachten geen problemen en willen zoveel mogelijk plaats bieden aan een spontane ontmoeting van het dorp met de koningin.''

    • Guus Valk