Internationaal

LONDEN

De beurs van Londen is vanmorgen omhoog gegaan onder invloed van de Amerikaanse beurs Nasdaq, die gisteren hoger sloot en in Londen met name de technologiefondsen stimuleerde. Grote winnaar was Vodafone met een stijging van bijna vier procent. De aanbieder van mobiele telefonie profiteerde van de cijfers van Ericsson en Nokia, die aantonen dat er nog steeds een grote vraag is naar mobiele telefoons. De FTSE-index ging 108 punten omhoog naar 6287 punten.

FRANKFURT

Ook op de beurs van Frankfurt kregen de technologiefondsen een impuls van Nasdaq. De DAX-index stond rondom het middaguur 133 punten hoger op 7354 punten. BMW, dat de verkoop van Rover zag afketsen, daalde met 5 procent.

PARIJS

De beurs van Parijs ging omhoog op de golf van de Nieuwe Economie-aandelen, die profitereden van Nasdaq. Rondom het middaguur stond de CAC-40-index stond rondom het middaguur 126 punten hoger op 6373 punten.

TOKIO

Net als op de voorgaande dagen heeft de effectenbeurs van Tokio het vrijdag met verlies moeten doen. Het verlies, 0,25 procent, deed de Nikkei-index belanden onder de psychologisch belangrijk grens van 18.000 punten. De index daalde met 45,47 punten tot 17.973,70. Tijdens de ochtendhandel was er sprake van winst, toen de beleggers zich nog lieten inspireren door de stijging van de technofondsen op de beurs van New York. De winst verdween later op de dag. Bekendgemaakt werd dat de consumentenbestedingen in Japan in maart 1,3 procent kleiner waren dan een jaar ervoor, veel meer dan de verwachte 0,1 procent. Verder bleek de werkloosheid de afgelopen maand op het voor Japan hoge niveau van 4,9 procent te zijn blijven staan.

NEW YORK

Angst voor een renteverhoging, aangewakkerd door cijfers over de Amerikaanse economie, bepaalde gisteren de stemming op Wall Street en Nasdaq. Beleggers keerden bedrijven die relatief sterk afhankelijk zijn van rente, vooral banken, de rug toe, om vervolgens in te zetten op technologiefondsen. Nasdaq, de schermenbeurs met veel hightechfondsen, kon daar flink van profiteren en sloot 3,97 procent hoger op 3774,11 punten. De Dow Jones leverde juist iets in en ging 0,52 procent of 57,40 punten lager op 10.888,10 de vloer af. De gegevens die gisteren over de Amerikaanse economie naar buiten kwamen, voorspellen niet veel goeds voor de rente. De arbeidskosten waren veel harder gestegen dan verwacht, terwijl de economische groei juist minder spectaculair was dan verwacht.