Hongarije prijst beleid van Wenen

De veel geplaagde Oostenrijkse kanselier Wolfgang Schüssel is gisteren opvallend hartelijk ontvangen in het buurland Hongarije. Hij kreeg zelfs complimenten van de Hongaarse premier Viktor Orbán voor de wijze waarop de Oostenrijkse regering aan het werk is gegaan.

Het bezoek van de Oostenrijkse kanselier aan Hongarije was zeer omstreden. Hongarije is pas het tweede land na Zwitserland dat de leider van de Oostenrijkse regering ontving. De lidstaten van de Europese Unie hebben uit protest tegen de regeringsdeelname door de extreem rechtse FPÖ van Jörg Haider bilaterale contacten opgeschort.

Orbán had zijn Oostenrijkse ambtsgenoot uitgenodigd omdat hij vindt dat ,,Hongarije zijn eigen weg moet gaan''. Het bezoek werd omschreven als ,,strategisch'' omdat Oostenrijk als lidstaat van de EU een belangrijke rol speelt bij het uitbreidingsproces van de EU. Hongarije staat op de nominatie om als één van de eerste landen toe te treden. De twee buurlanden onderhouden nauwe historische en economische banden. ,,Lidstaten van de EU kunnen ondanks de bilaterale boycot binnen Europees verband contact houden. Wij hebben een andere positie omdat we nog geen lid zijn van de EU en zijn daarom aangewezen op bilaterale contacten'', rechtvaardigde minister Martonyi het bezoek.

Het bezoek van Schüssel aan Boedapest is scherp bekritiseerd door de Hongaarse oppositie. ,,Het laat alleen maar zien dat deze Hongaarse regering geen lor geeft om de EU en de EU sancties tegen Oostenrijk'', aldus de socialistische oppositieleider Lászlo Kovács.