Hockeykeeper Jansen drie duels geschorst

Doelman Ronald Jansen van Den Bosch is uitgesloten van deelname aan de finale van de play-offs. De tuchtcommissie van de hockeybond schorste de 36-jarige international voor drie duels wegens wangedrag, vorige week donderdag, in het play-offduel tegen Amsterdam. Een eventueel beroep schort de straf niet op.

De tuchtcommissie achtte bewezen dat Jansen een toeschouwer heeft verwond door de stick van een tegenstander, Amsterdam-middenvelder Peter Windt, het publiek in te slingeren. Met zijn ,,onbezonnen handelen'' heeft Jansen zich volgens de commissie schuldig gemaakt aan ,,ernstig verwijtbaar wangedrag'' en het aanzien van de sport geschaad.

Het incident voltrok zich in de slotfase, vlak na een afgekeurd doelpunt van Amsterdam, toen Den Bosch een strafbal toegewezen kreeg en drie spelers van de thuisploeg, onder wie Windt, aan het protesteren waren bij scheidsrechter Elders. In het Wagener-stadion waren ongeveer vijfduizend toeschouwers getuige van het tumult rondom het beslissende duel uit de halve finales van de play-offs.

Door de uitspraak begint Den Bosch morgen voor eigen publiek, in het eerste finaleduel uit de best-of-three-reeks tegen Bloemendaal, zonder de doelman die met 160 interlands een van de steunpilaren is van het jeugdige elftal. Jansens plaats wordt ingenomen door zijn tien jaar jongere collega en reserve-doelman Youri Robeerst. Zondag volgt in Bloemendaal het tweede, mogelijk beslissende finaleduel.

Jansen, die bezig is aan zijn zeventiende en laatste seizoen in de hoofdklasse, was rond het middaguur aangedaan. ,,Een voor mij uiterst teleurstellende uitspraak. Zo wil je je carrière niet beëindigen'', zei de doelman, die nog geen conclusies wenste te verbinden aan zijn loopbaan bij Oranje. ,,Ik moet eerst deze dreun verwerken. Pas daarna weet ik of ik weer voldoende kracht en motivatie kan opbrengen.''

Met de uitspraak komt een einde aan de hoofdklasseloopbaan van de doelman die in 1987 zijn debuut maakte voor de nationale ploeg. Jansen speelde voor Oranje Zwart en Den Bosch. Met het Nederlands elftal werd hij wereld- (1998) en olympisch kampioen (1996), en won hij twee keer (1996 en '98) het toernooi om de Champions Trophy.

Jansen heeft altijd volgehouden dat van opzet geen sprake was. Tegenover de tuchtcommissie herhaalde hij die boodschap gisteren op het bondsbureau. Ter ondersteuning riep hij de hulp in van oud-bondscoach Oltmans en zijn voormalig collega-international Van den Honert van Amsterdam.

Beiden waren getuige van het incident en onderschreven de lezing dat Jansen niet uit woede, maar uit vreugde over de toegekende strafbal de stick van Windt zou hebben weggeslingerd. Dat was voor Jansen van essentieel belang. ,,Als ik die stick met opzet het publiek had ingegooid, hoor ik inderdaad niet thuis op de velden. Maar daarvan is geen sprake. Alle betrokkenen hebben dat ook verklaard.''

Den Bosch-coach Siepman was verontwaardigd. ,,Een zeer zware schorsing. Belachelijk! In het verleden heeft een speler voor hetzelfde vergrijp ooit één duel schorsing gekregen. Kennelijk moet Ronald de rol van zondebok vervullen. Wat ik wil weten: waarom hebben sommige spelers van Amsterdam geen schorsing gekregen?''

De tuchtzaak tegen Jansen was aangespannen door de KNHB op basis van een aantal ooggetuigenverslagen.

    • Mark Hoogstad